Червеният войник в четата на Бареков

Депутатът редува лова с дегустация на вина

Червеният войник в четата на Бареков | StandartNews.com

София. Потомствен винар и ловджия. Това е Румен Йончев за семейните приятели. В политиката обаче шефът на Земеделския народен съюз (ЗНС) е коренно различен човек.

През седмицата той преживя инфарктно заседание в Брюксел, тъй като формацията му бе изключена от Европейската народна партия, а лично Йончев обвинен, че е в колаборация със социалистите, тъй като е депутат от Коалиция за България. Това не е толкова фатално, има и други примери в Европа, казали участници в политическата асамблея на ЕНП. И признали, че знаят за мястото отляво на Йончев в българската пленарна зала още преди изборите за 42-рото народно събрание. Но фактът, че Йончев ще влезе в съюз с партията на Николай Бареков "България без цензура" и ще отлее гласове от ГЕРБ, дошъл в повече на десните. Йончев обяснил, че няма как да работи за обща листа с хората на Бойко Борисов. И останал непреклонен в уговорките за единна кампания в България. Най-смешното обвинение бе, че сме националисти, коментира пред "Стандарт" земеделският шеф. Но в подробности се наложило да обяснява за заседанието на двете си деца. Ива (13 г.) и Йордан (9 г.), подложили на кръстосан разпит татко си. И двамата се интересуват много от политика и следят изявите както на родните политици, така и случващото се по света.

Всъщност в Йончеви и земеделието, и политиката са наследствена черта. Няколко поколения от фамилията са посветили живота си на каузата на четирилистната детелина - символа на земеделското движение у нас. Близките им често се шегуват, че Румен се запознал със съпругата си Катя на партийно събрание. Преди 15 години чаровната дама била шеф на младежката структура на партията. А като магистър по международни икономически отношения дълго време Йончев бе международен секретар на ЗНС. Негова до голяма степен е и заслугата партията да влезе в ЕНП преди години. Времената се менят, истината - не, заключи философски Йончев след понеделничното решение на десните в Брюксел. На учредителния конгрес на България без цензура пък Николай Бареков се обърна към Йончев с думите: "БСП не те заслужават! А земеделецът декларира, че е готов на съюз с новата формация. Вечерта преди конгреса председателят на ЗНС споделил с половинката си какво смята да каже пред пълната зала в НДК. И както винаги Катя го подкрепила. Двамата имаме силна връзка, признава Йончев. И допълва, че тя се занимава професионално с виното - вносител е. Семейната колекция е от няколко хиляди бутилки. Грижата за нея отнема време. Както всяко хоби, казва Йончев. Пътувал е до лозята в Нова Зеландия, до Калифорния, Южна Африка. Семейството е събрало ценни вина от цял свят, бутилки от 5 континента са по стелажите в мазето. За хубави поводи обаче колекцията се нарушава, смее се Йончев. И допълва, че е привърженик на правилото: "Пийте, преди да се развали". Радва се на успехите на българските винари през последните години и вече има "важни екземпляри" в колекцията и от наши изби. Две от бутилките пък са с особен сантимент - дар от баща му. Виното е на 42 зими - реколта от годината на раждане на земеделския шеф. Йончеви направили вино и затворили бутилки - връстници на Ива и Йордан. Когато има време, Румен отделя внимание и на лова. Споделя, че предпочита авджийските излети, за да се види с приятели и да изкара няколко часа сред природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай