Червен волейболист взе гейм в Кърджали

Червен волейболист взе гейм в Кърджали | StandartNews.com

Червен волейболист спечели гейм в Кърджали. За първи път от 20 години Столетницата проби в родопския град и вкара депутат от там в новия парламент - математика и фен тима на Камило Плачи Милко Багдасаров. На парламентарните избори през 2005 година тогавашният водач на червената листа Стефан Данаилов събра близо 19 хиляди гласа и за малко не влезе в Народното събрание от Кърджали, но системата ДОНТ постави бариера пред популярния актьор.

Роденият в Пловдив Милко Багдасаров отдавна се смята за местен човек в Кърджали. Така го приемат и неговите приятели в Родопите. Дипломираният математик завършва по-късно право, бизнес и държавна администрация в УНСС. След университета пристига в града край Арда по разпределение и така вече над 30 години работи на просветния фронт. Започва кариерата си като учител по математика в Техникума по обществено хранене в Кърджали. Две години по-късно вече е зам.-директор в най-старото училище в града СОУ "Отец Паисий, а от 1990 г. неизменно е начело на най-голямото школо в Южна България - "П. Р. Славейков" - училището за шампиони. Багдасаров е категоричен, че не дели учениците си. Казва, че няма деца, които да не харесва, защото всяко носи в себе си нещо, което учителите трябва да открият и развият. Държи всеки ученик да получава внимание и към всяко хлапе да се намери подход. "Трябва да намерим начин да мотивираме малкия човек, той да се чувства значим. Има ли мотивация на учители и ученици, има резултати", убеден е педагогът. Обичат го и учениците, и учителите. Милко Багдасаров е категоричен, че в днешно време трябва да се доказваш всеки ден. И като лидер знае, че личният пример е най-важен, а ученето през целия живот важно за 21. век.

15 септември винаги е особен ден за червеният лидер в Кърджали. Не само защото е свързан над три десетилетия професионално с образованието. През далечната 1971 г. стъпва за първи път в Математическата гимназия в Пловдив. Именно там той среща голямата си любов Богалина, която по- късно му става съпруга. Днес 55-годишният пловдивчанин казва, че този период е един от най-хубавите в живота му. "Приятелствата от Математическата останаха най-трайни. Помня на всеки съученик даже номера в класа по дневник", категоричен е математикът.

Червеният политик се радва на двама сина, а най-голямата му слабост от две години е внука му Милко джуниър. "2011 беше много важна за мен. В много отношения. Но като че ли най-голямото събитие е раждането на внука ми, който носи моите три имена. Близките ми се шегуваха, че всичко друго съм оставил на заден план", казва Милко Багдасаров-старши. И признава, че чака с нетърпение края на всяка седмица, когато може да прегърне Милко-младши, който живее с родителите си в съседния Хасково. "На 12 май гласувах с него. Пожелах си да расте, да се образова и да мечтае да е в България" , казва Багдасаров.

И колегите му от училището, и партийните му съмишленици винаги подчертават за него, че е готов да направи и невъзможното, за да даде шанс на талантливите. Така в училището, което ръководи, прави школа по математика, чийто възпитаници мерят достойно сили с ученици от математически гимназии в страната и имат успех от Москва до Хонконг. А спортистите от школото са сред най-добрите във всички кръгове на националните ученически игри. "Славейковци" имат натрупан сериозен опит по проекти и си сътрудничат с връстници от над десет европейски страни - Италия, Норвегия, Германия, Англия ,Австрия, Полша и др.

Милко Багдасаров е не само дългогодишен председател на Областния съвет на БСП в Кърджали, той е и няколко мандата общински съветник в Кърджали. През 2011г. бе кандидат-кмет на Столетницата.

Свободното си време отделя на любимата си игра волейбола. Багдасаров е президент на ВК "Арда" Кърджали и председател на Комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол. "Голямата ми любов към тази красива игра е още от трети клас. Затова сериозен принос има и баща ми, който също играеше, а и треньорът на "Локомотив" Пловдив му беше приятел", спомня си Милко. Той не тръгва по пътя на големия спорт, защото талантът му е в математиката. Но волейболът остава в сърцето му завинаги. Прави всичко възможно кърджалийският тим да е сред водещите в страната. И, разбира се, не пропуска да играе за удоволствие с приятели всяка седмица.

"Радвам се за Кърджали, че успя да излъчи депутат от левицата. Свързан съм толкова много с този град и с този край. А и съм роден на 21 октомври - Деня на Кърджали", шегува се политикът. Може би защото е зодия Везни, Багдасаров винаги търси баланса. Търси пробиви и победи с нестандартни решения. Може би това надделява при решението му да стартира предизборната си кампания от древния град Перперикон. Багдасаров качи до светилището и соцлидера Сергей Станишев, където червените чуха предсказанието на жреца: "Виждам червена победа! Ще бъде трудно, но не е невъзможно, работете всеотдайно и със сърце, хората ще ви повярват."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай