Червен линч за кмета беглец

Георги Руменов скочи на журналисти, не казва пристанал ли е

Червен линч за кмета беглец | StandartNews.com

Кметът на Съединение Георги Руменов изпадна в необуздан гняв. На ръба на нервна криза вчера прогони с викове "отивайте си" репортер на вестник "Стандарт". "Няма какво да ви кажа, каквото съм казал вече, това е. Друго нищо няма да чуете! Изписахте толкова неща, така че явно всичко знаете. Вървете си, няма да говоря", провикна се за последно градоначалникът, преди да затръшне с всичка сила вратата на кабинета си отвътре. Час преди това секретарката му обясняваше на няколко репортери, които чакаха в портиерната, за да говорят с кмета, да имат търпение, защото Руменов бил в среща. Когато приключел с разговора си, щял да се види с журналистите. Тъй като това не се случи, медиите почукаха сами на вратата на кмета. Но не намериха отговор на въпроса в чии редици е Руменов - на БСП или на ГЕРБ.

Червен линч обаче грози пристаналия на ГЕРБ Георги Руменов. Соцдепутатът Румен Петков предупреди, че на следващото заседание на Националния съвет (НС) на БСП ще поиска публично изслушване на Георги Руменов. "Той трябва да излезе пред всички ни и да каже "Аз съм предател! Аз съм предател, защото..." и да изброи първо, второ, трето", отсече ексшефът на МВР. И допълни, че Руменов трябва да се извини лично на проф. Стефан Данаилов, който по време на кампанията е агитирал в Съединение за неговата кандидатура. Петков е категоричен, че ще иска санкция за Руменов от ръководството на партията.

"Този позор няма измиване!", каза още Петков и гневно припомни на градоначалника, че за сегашния му пост е получил пълната подкрепа на соцлидера Сергей Станишев, на областния шеф на БСП-Пловдив Георги Гергов и на цялата партия. "Руменов да си припомни хубаво какво значи морал, защото тази дума все още не е изпразнена от съдържание", заключи депутатът.

"ГЕРБ интригантстват на гърба на кметовете и на всички стана ясно, че ГЕРБ злоупотребяват с властта, дадена им от хората, и изнудват кметове с европейските пари", скочи пък секретарят на НС на БСП Антон Кутев. "Няма по-злощастно признание от това на Руменов, който на практика обясни, че общините, които не са на ГЕРБ, са обречени на мизерия, при това съвсем умишлено и с намесата на управляващите. Това е геноцид спрямо всички останали!", възмути се Кутев.

И Съединение се раздели в оценките си за кмета беглец. Социалистите са категорични, че ако Руменов дезертира в друга партия, това ще е подмяна на вота.

Симпатизантите на ГЕРБ пък доволно потриват ръце. Обясняват, че кметът е видял колко хубави неща се случват при управлението на ГЕРБ и като интелигентен човек съзнава, че ако стане член на партията на Бойко Борисов, ще докара много средства и в своята община.

Колегите на Георги Руменов бяха далеч по-мълчаливи. Секретарят на кметството Емилия Чакърова каза само, че не е упълномощена да говори. Все пак сподели, че денят в кметството протича нормално и няма никакъв стрес. Колегите му отрекоха да е пускал молба за отпуск и обясниха, че се занимава с ежедневните си задачи. Шефката на общинския съвет в Съединение Запрянка Ходжева също обяви, че не е упълномощена и не иска да говори. "Още повече че аз не съм нито от БСП, нито от ГЕРБ", обясни тя. Съобщи обаче, че кметът не се е срещал с всички съветници от местния парламент, така че  не е обявил пред никого намеренията си  и към коя политическа сила принадлежи. Самата шефка на общинския съвет e от РЗС. Тя сподели, че е чула за среща в понеделник на Руменов със съветници, но на нея присъствали само старейшини от ГЕРБ. Отговорникът на групата им в местния парламент Тодор Празов потвърди, че такава е имало и той е присъствал. Състояла се е в заседателната зала на общината, където освен кмета и неговия заместник Трендафилов, бил областният координатор на ГЕРБ Здравко Димитров. "Точните думи на кмета и заместника му бяха, че най-вероятно двамата ще бъдат независими, но с подкрепата на ГЕРБ", каза Тодор Празов за "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай