Неделя,

Червен депутат се подигра с жените в армията

От: Рачо Рачев -
A
A
A

Сдружението на жените в армията изрази остро несъгласие с твърденията за ролята на дамите в армията. Повод за позицията, изпратена и до парламента, е изказване на депутат от БСП. В интервю за вестник „Дума" Кольо Милев от комисията по отбрана призова делът на жените-военни да бъде ограничен.

Това не е първият път, в който Кольо Милев се изказва за ограничаване на дамите в армията.

При обсъждането на доклада за отбраната в ресорната комисия Милев посочи, че окомплектоването на войската се е запазило „на базата на приемането дори на някои компромиси, на повече жени в армията“

Пред изданието Милев доразвива тезата си, че заради това в армията има повече отсъствия от работа на жени. Заради здравни проблеми, свързани с децата. Което влияе на състоянието на подготовката.

Сдружението на жените военнослужещи посочи, че в момента жените-военнослужещи са 16% от общия състав на армията. И това е на нивото на останалите армии на страните-членки на НАТО.

От Сдружението припомнят, че има ред, по който се отпускат майчински и болнични.

И казват, че твърденията на Кольо Милев са предпоставка за нарушаване на принципа за равнопоставеност и засягат авторитета на българския военнослужещ.

Последните ограничения дамите да постъпват в армията бяха премахнати преди 10 години. Това се случи след съдебно дело.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички