Челен сблъсък Йордан Цонев - Тошко Йорданов

Спор в парламента заради парите за пътища

Челен сблъсък Йордан Цонев - Тошко Йорданов | StandartNews.com

Челен сблъсък Йордан Цонев Тошко Йорданов се състоя в пленарната зала. Повод бе внесеното от ИТН проекторешение за решаване на проблема с парите на строителите. Според компромисния вариант, съобщен във вторник от регионалния министър Гроздан Караджов, половината от средствата ще се отпуснат веднага, останалите - след проверка от специална комисия в НС.

Предложението на нашия депутат Любомир Каримански за решението за парите на пътните фирми е напълно правилно. Но аз ви призовавам да гласувате против него, да гласувате тъпо и коалиционно, за да има мир в коалицията, каза Йорданов. Малко преди това Каримански, който е председател на бюджетната комисия, поиска преди това проектът за решение, с което парите на пътните фирми да се платят от бюджета на пътната агенция, да мине и през неговата комисия, тъй като това плащане трябва да се направи от централния бюджет. Това предизвика смут в залата.

"Съжалявам, че г-н Ананиев (от „Продължаваме промяната“), който ръководи Комисията по регионално развитие, не знае, че в бюджета няма предвидени пари за това и ще трябва Министерството да ги взима от собствения си бюджет и после ние трябва да актуализираме бюджета, за да ги възстановим. Това трябва да е пределно ясно още сега – че ние ще трябва да направим това, иначе това Министерство ще стартира, ако това мине, с близо половин милиард минус предварително. Също така забелязах веселия хаос, който настъпи сред коалиционните ни партньори, след като той обяви това предложение. И сега ние „Има такъв народ“ сме в интересна ситуация", каза Тошко Йорданов. И се обърна към колегите си депутати от „Има такъв народ“: "Колеги, предложението на г-н Каримански е абсолютно точно, вярно, правилно и справедливо. Това е истината. От друга страна, познавайки манталитета на коалиционните ни партньори, напълно е възможно след това те да гласуват против цялото решение и ние отново да блокираме този проблем. Затова ви предлагам, въпреки справедливостта и истината, вие и ние заедно с вас да гласуваме против предложението на г-н Каримански, за да постъпим коалиционно, вярно – тъпо, но коалиционно. Защото проблемът е голям и засяга твърде голяма група хора.".

Не знам дали е тъпо, но във всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи противозаконно. Ако това е релевантно на тъпо, значи е тъпо, репликира зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Миналия път обяснихме много ясно, че правомощията на изпълнителната власт не могат да бъдат прехвърляни на законодателната, дори с решение на Народното събрание. Защото това нарушава баланса на властите, а това има право да го направи само Велико Народно събрание, обясни зам.-председателят на ДПС. Второ - да успокоя коалиционните ви трепети. Не, г-н Каримански предложи, а проф. Петър Чобанов предложи първи в тази зала още миналия път, че не може да се плати от бюджета на Министерството на регионалното развитие, а трябва да се плати от централния бюджет. Аз малко преди това в бюджетна комисия обясних, че съобразно Закона за публичните финанси не може от бюджета за тази година да се плащат задължения, възникнали миналата година, обясни още Йордан Цонев. Просто не знам, на моменти се чудя на какъв език да ви обясним, че решаването дори на кризисни проблеми, на каквито и да проблеми, не може да става по незаконен път. Раздаване на справедливост не може да става с реваншизъм. Решения, които ще решат определени критични в момента отношения в обществото, не могат да стават по този път. Трябва да стават по начина, по който е предвидено в Конституцията и в законите, категоричен бе народният представител.

Не искате да го чуете, но ще го чуете по другия начин - по лошия, заключи Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай