Чехия дари 920 000 евро за бежанците в България

Чехия дари 920 000 евро за бежанците в България | StandartNews.com

София. "Помощта от 920 000 евро, която Чехия предоставя на България за справяне с имигрантския натиск, е символичен дар, с който страната изразява своята солидарност". Това каза чешкият вътрешен министър Мартин Пецин. Той подписа декларация за допълнителна и финансова хуманитарна помощ за България.

„Ние съзнаваме, че България не по своя свое желание се озовава в такава позиция, заради лошите отношения в Сирия. Ние сме респектирани от начина, по който България се справя с това положение, и искаме да изразим подкрепата си към нея", обясни Пецин, цитиран от бТВ.

От своя страна вътрешният министър Цветлин Йовчев благодари на чешкото правителство за помоща. „Това е едно естествено продължение на отношенията между двете страни", каза той и увери, че България ще развива отношенията си с
Чехия за в бъдеще.

„Ние обсъдихме и възможностите за решаване на проблемите в Европейския съюз, породени от силния наплив на бежанци. Считаме, че едни общи политики, и общ подход, биха могли да помогнат в тази посока", допълни българският вътрешен министър.

Цветлин Йовчев обаче подчерта, че хората, които търсят убежище, трябва да остават максимално близо до собствените си държави.

Вицепремиерът каза, че потокът от нелегални имигранти през границата на България и Турция вече е „оптимистичен". „Потокът е такъв, че е оптимистичен. От началото на месеца, имаме 100 души преминали нелегално границата. Ако вървим с тези темпове, ще достигнем до това, което сме си поставили за цел", заяви Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай