"Чайна констръкшънс" иска да строи у нас

Кандидатстваме за домакини на икономическия форум през 2014 г.

"Чайна констръкшънс" иска да строи у нас | StandartNews.com

България и Китай ще развиват съвместно туризъм, стана ясно в първия ден на визитата на водената от премиера Пламен Орешарски правителствена делегация в Китай. Заедно с вицето си Даниела Бобева и министъра на земеделието Димитър Греков министър-председателят е в град Далиан за участие в Международния икономически форум "Китай - Източна Европа".

"Китай проявава интерес към културните забележителности, СПА почивки и круизи по Дунав", обясни Бобева. И уточни за "Стандарт", че става дума за Чудесата на България. Туристите от Китай обаче имали специфични изисквания и затова за тях ще бъдат разработени специални маршрути. След три седмици бизнес делегация от далечната страна ще посети България, за да бъдат уточнени детайлите. Скоро време ще бъде свикана и българо-китайската смесена комисия.

България ще кандидатства да е домакин пред 2014 г. на Международния икономически форум "Китай - Източна Европа", съобщи Орешарски след среща с китайския му колега Ли Къцян. Тя бе в правителствената резиденция на брега на Жълто море Бан шуей дао край град Далиан. По традиция форумът се провежда в Китайq като последните му две издания са именно в Далиан.

"Аз съм единственият премиер от Източна Европа тук и колегата отчете този факт", заяви премиерът. "Кандидатурата на България е добра идея", отговорил домакинът и допълнил, че така може да се подпомогне развитието на Централна и Източна Европа, което е един от акцентите на китайската икономическа политика.

На срещата не е бил обсъждан конфликтът в Сирия. Няма промяна в позицията на правителството, обяви премиерът.
Относно инвестиции в България домакините проявили интерес към жп транспорта, пристанищната инфраструктура, пътища и технологии. Ли Къцян нарекъл България страната на розите и подчертал големия интерес към българското розово масло. Китай се нуждае от големи количества за козметичната индустрия. Домакинът поискал на срещата равнопоставеност за техните фирми, които инвестират у нас. И е получил уверения от Орешарски и Бобева. Вицепремиерът съобщи, че "Чайна констръкшънс" проявява интерес да строи в България. Компанията има инвестиции по целия свят освен в Европа. Причините са, че от дружеството считат, че търговете в ЕС са рестриктивни, почти забранителни за китайските строителни компании. "Чайна констръкшънс" е най-голямата държавна строителна компания в страната с над 1 милион служители. Тя заема осемдесето място в класацията на Forbes за големи и успешни фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай