Чакаме помощ от Брюксел за руския газ (ОБЗОР)

Чакаме помощ от  Брюксел за руския газ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Важно е да има сигурност на доставките и достъпни цени, подчерта Маргрете Вестагер

Помощ от Брюксел очаква Бойко Борисов за транзита на руски газ през морето. Това стана ясно след срещата му с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Казах й за руските тръби, които стоят на нашите пристанища, запознах я с процедурите, които текат по "Южен поток". Очаквам от ЕК и от нея самата разбиране и помощ", обяви премиерът след разговора с Вестагер. От изявленията и на премиера Борисов, и на зам.-председателя на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович на 14-ата международна газова конференция в София преди ден стана ясно, че изграждането на газовия хъб "Балкан" край Варна не може да стане без руския газ. "Русия и руският газ трябва да се привлекат и да се ползват, но по правилата на ЕС, които са заложени в Третия енергиен пакет", апелира тогава премиерът.

"Опитахме се да обясним какво правим и защо е важно запазването на собствеността върху газопреносната система, което е стратегическа за България задача", каза още Борисов вчера след срещата си с Вестагер. От своя страна еврокомисарят поздрави България за постиженията й в използването на енергия от възобновяеми източници.

"България играе важна роля при нашите начинания и изграждането на европейски енергиен съюз", каза тя. "Това е важно за всеки европейски и български гражданин - да се осигури сигурност на доставките, достъпни цени, бавно и постепенно да се извърви този преход за нашите енергийни системи и да постигнем ангажиментите, свързани с изменението на климата", коментира еврокомисарят. Преди срещата си с Борисов Вестагер участва в Осмата регулярна среща по проблемите на конкуренцията, организирана от Комисията за защита на конкуренцията. За пръв път еврокомисар се включва в този форум. "Енергетиката е приоритет както в работата на ЕС, така и на КЗК", каза Вестагер. Тя подчерта, че чрез засилване на конкуренцията между фирмите ще стане възможно потребителите да получават най-доброто. "Там, където на власт са монополи, противодейства регулация, която не позволява свръхпечалба на гърба на хората", изтъкна еврокомисар Вестагер. "Предлагаме да започне дискусия за търсене на наказателна отговорност в законодателството при установяване на картел", заяви Петко Николов, председател на КЗК. Такова законодателство има в 19 държави в ЕС. "Не казвам, че това ще спре картелите, но ще ги минимизира. Във Франция например има такова законодателство от 1953 година", подчерта Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай