Бял пушек над парламента. Революция за въглищните централи

Комисията по енергетика с необичаен консенсус

Бял пушек над парламента. Революция за въглищните централи | StandartNews.com

Революция за въглищните централи. България се опълчва на затварянето им, стана ясно след многочасово изтощително заседание на енергийната комисия в парламента.

Има ли бял пушек? - попита председателят Делян Добрев, когато в 21,38 ч депутати от всички парламентарни групи влязоха в залата с консенсусно решение срещу спестяването на 40% емисии до 2025 г. Позицията включва промени в плана за възстановяване и устойчивост в частта му за енергетика.

Точката трябва да влезе утре в пленарна зала, тъй като в този ден е обявен протест срещу затварянето на тецовете на въглища.

Вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов трябва да отправи до 31 март обосновано искане към Европейската комисия за невъзможността България да изпълни реформата за намаляване на емисиите с 40% до 2025 г. с база са сравнение 2019 г.,  и да постигне съгласие за изменение на плана. А въглищните централи да работят до 2038 г. съобразно европейското законодателство.

Големите пари за големите батерии да се пренасочат към ВЕИ и батерии за физически и юридически лица, като безвъзмездната помощ е 50%.

Сумите, които бяха предвидени за 1,4 гигавата ВЕИ и батерии, да се пренасочат за развитие на мрежата, като не се уточнява дали преносна или разпределителна.

Проектът от 342 млн. лв. за геотермална централа се разделя наполовина. 171 млн. ще бъдат пак за геотермална енергия, а останалата половина ще отиде за енергийна ефективност.

Решението, което всички гласуваха, предвижда отпадането на промените, според които Електроенергийният системен оператор и "Булгартрансгаз" трябваше да бъдат извадени от структурата на Българския енергиен холдинг.

Депутатите от енергийната комисия се произнесоха още всички остатъци от целия план за възстановяване да се отидат са преодоляване на енергийната бедност, когато бъде определена дефиницията за нея и критериите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай