Бурята за вота е повече в медиите, отколкото в БСП

Бурята за вота е повече в медиите, отколкото в БСП | StandartNews.com

Следващите пет години нямат нищо общо с изминалите. Не само заради ситуацията в България, а по-скоро заради тази извън страната. Следващият президент ще трябва да решава въпроси, свързани преди всичко със сигурността. Това заяви евродепутатът от БСП/ПЕС и член на ИБ на партията Илияна Йотова в сутрешния блок на БНТ. Според нея орган, какъвто е КСНС, е бил изпразнен от съдържание и сега трябва работата да започне от нулата. „Този орган трябва да вземе най-доброто решение за националната сигурност", допълни тя. Йотова посочи, че ген. Радев е бил предложен за първи път от лидера на БСП Корнелия Нинова в една от софийските организации, но е получил номинации и от други организации. „Бурята за президентските избори е повече в медиите, отколкото в БСП", коментира българският евродепутат. Тя обясни, че предстои заседание на Националния съвет на БСП – единственото място, където дискусията е легитимна и където трябва да се вземе решението. „Предстоят разговори с АБВ и Движение 21. БСП ще отиде на втори кръг от преговори с шест номинации, от АБВ и „Движение 21" ще представят своите имена", каза още тя.

Йотова подчерта, че бъдещият президент ще трябва да представи национална позиция по отношение на бежанци и миграция. „Радваме се, че са се разкрепостили отношенията със Сърбия и ще правим заедно гранични патрули, а никой не говори за политиката на Западните Балкани по отношение на миграцията и бежанците", коментира тя. По нейните думи изведнъж Фронтекст – европейската агенция за сигурност на границите, е станала изключително ревнива към Северната граница на Гърция и турските граници, но не и към българо-турската граница. „Какво означава, ако ние се грижим преди всичко за сигурността на вътрешността на Европа и Шенгенска Европа, а от друга страна остане страна като Турция, която дълго време още няма да се успокои, която поставя въпроса за реадмисията на бежанци и миграция, която иска да скъса споразумението за връщане на бежанци от Гърция и има обща граница с нас? Защо вниманието се измества на север, а ще оставим Гърция и България да се оправят сами?", попита евродепутатът. Според нея точно този тип национален интерес в момента дори не е формулиран. Йотова е на мнение, че Ердоган в момента рекетира цяла Европа, като поставя условия за отпадане на визите и затваряне на главите на ЕС и ако това не се случи, той ще отвори границите. „В момента е спорен въпросът дали натам са тръгнали бежанци, защото след опита за преврат има чистка в турската армия и има хаос. Цялата грешка на ЕС е, че постави зависимост от една държава", каза още тя.

Йотова е категорична, че в началото на следващия политически сезон трябва да бъдат изслушани представителите на държавите-членки, които да направят предложенията и политиката да бъде не просто променена, а написана отново. „България имаше твърде безлична и безволева политика и приемаше каквото й казват началниците. Тази политика повече не може да продължава", подчерта тя. Йотова припомни, че дори и еврокомисарят Кристалина Георгиева е убеждавала, че няма да има сирийски бежанци и конфликтът няма да дойде до Европа. „Дори имаше предложение в сферата на екзотиката, че нямало нищо лошо да дойдат нови граждани в Европа, защото това ще подобри демографския статус", коментира тя и подчерта, че правителството на Орешарски се е справило изключително успешно с тази ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай