БСП внася в съда новия дълг от 16 млрд. лв.

БСП внася в съда новия дълг от 16 млрд. лв. | StandartNews.com

БСП е готова с искането до Конституционния съд за новия дълга от 16 млрд. лв. Това заяви председателят на социалистите Михаил Миков след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По думите му след започването на парламентарната сесия то ще бъде предложено и на други парламентарни групи да го подкрепят, предаде БГНЕС.

Искането за обявяване на противоконституционен закона за ратификация на договора с 4 банки ще бъде предоставено и на АБВ, за да им дадем възможност да се коригират, каза Миков по повод непоследователната позиция на АБВ при гласуването на дълга.

През предстоящия политически сезон БСП ще поднови искането за въвеждане на прогресивно подоходно облагане. "За нас е важно да бъдем чувани от гражданите, а това ще стане, когато поставяме проблемите, които са важни за тях", каза лидерът на БСП.

Относно намеренията за промени в конституцията и разделянето на две камари на ВСС, Миков коментира, че така ВСС съвсем ще се капсулира и всяка от гилдиите в него ще се затвори още повече. Той подчерта, че е изумен от днешното твърдение на вицепремиера Румяна Бъчварова, че с промените се цели във ВСС да влязат нови хора. Ако конституцията се променя, за да се вкарат нови хора на мястото на тези, които са назначени от предишното правителство на ГЕРБ, ние няма да подкрепим такива промени, заяви Миков.

Той уточни, че опозицията ще изчакат писмено текстовете за изменение на основния закон и тогава ще излязат с подробна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай