БСП внася промени в Закона за гарантиране на влоговете

БСП внася промени в Закона за гарантиране на влоговете | StandartNews.com

София. "Ние внасяме днес законопроект за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. Тази промяна е принципна и посочва, че фондът е длъжен да започне изплащането на гарантираните влогове на средствата за всички лица, които имат право на това по закон след като определена банкова институция е била поставена за повече от два месеца под особен надзор, като нейната дейност е преустановена". Това заяви Янаки Стоилов, народен представител от ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. За това решение на БСП, Стоилов оповести още вчера преди гласуването на актуализацията на Бюджет 2014.

По думите му няма нужда да се чака преминаване към несъстоятелност, така че още на 21 септември да има възможност гражданите да изискват своите средства.

"Настоявахме, ако се върви към промени в закона за бюджета, да бъде представено на народните представители на последното заседание на НС", подчерта Стоилов.

Предложеното решение за емитиране на нов дълг за вземане на заеми не посочва нито основанията, нито размерите, до които това може да бъде вършено от служебното правителство, каза още той.

"Възможно ли е да се дава мандат, без да се посочват условия, при които ще се емитира дългът, неговият таван и целите, заради които това се прави. Това е една бланка с подпис, която НС се готви да даде на служебното правителство", допълни Стоилов, цитиран от пресцентъра на БСП.

Според него изборите могат да загубят своето значение, ако огромни средства се разпределят така, както това се прави чрез промените в Закона за държавния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай