БСП пак внесе промените в Закона за търговските вериги

БСП пак внесе промените в Закона за търговските вериги | StandartNews.com

София. "Оставаме в защита на българските производители срещу злоупотреби и натиск - внесохме днес промените в Закона за защитата на конкуренцията, по-известен като Закона за търговските вериги", заяви на брифинг в НС Корнелия Нинова от "БСП – лява България", предаде "Фокус".

"Последователни сме в позицията си за защита на българските производители срещу натиска, на който са подложени от някои вериги. Миналото Народно събрание прие промени в този закон на две четения и се препъна в публикуването и влизането му в сила в президентско вето. След това парламентът спря своята работа и законът не влезе в сила. Сега започване отначало. Внесохме днес промени в закона за търговските вериги, които се изразяват в това, че даваме определения за значителна пазарна сила - възлагаме на Комисията за защита на конкуренция с методика да прави оценка какво представлява значителната пазарна сила и какво е присъствието на отделната търговска верига на пазара", информира Нинова, като уточни, че са поставили 50 млн. лева оборот като граница за търговски вериги.

"В договорите не могат да съществуват такси за услуги, които не са предоставяни реално. Веригите не могат да налагат забрани на българските производители да предоставят стоките си на трети лица при същите или по-добри условия. Налагаме ограничение веригите да не продават на непропорционална цена т.е. под себестойността на продукта", добави тя. По думите й, се дава 3-месечен срок на веригите след публикуване на закона, за да приведат в съответствие типовите си договори през КЗК.

"Оставаме в защита на българските производители срещу злоупотреби и натиск. Ще търсим подкрепа от колегите от другите парламентарни групи. Този закон е съобразен с европейското законодателство и е в защита на българското производство на малките и средни предприятия. Това означава и защита на работни места в България", завърши Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай