Сряда,

БСП иска кабинетът да оттегли актуализацията на бюджета

От: Failed to load user -
1589
БСП иска кабинетът да оттегли актуализацията на бюджета
A
A
A

София. "БСП ще настоява пред премиера в оставка Пламен Орешарски да се изтегли от парламента предложението на правителството за актуализацията на държавния бюджет", обяви Корнелия Нинова, след като беше насрочено извънредно заседание във вторник на парламента за обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет с гласовете на ДПС и ГЕРБ.

Според Корнелия Нинова очевидно в парламента се формира ново мнозинство в подкрепа на исканията на президента, които според БСП, са противоконституционни.

"В самите мотиви, внесени от Министерския съвет, пише, че бюджетът може да бъде изпълнен в параметрите, в които съществува в момента, но за всеки случай за да се презастраховаме, трябва да се актуализира. Не приемаме това за сериозна мотивация. Освен това, до днес увеличен е фискалният резерв, в държавата са влезли европейски средства. Настояваме министър-председателят да изтегли от парламента внесеното предложение да да се види от експертите и да се прецени отново има ли нужда от такава. Според нас няма нужда от такава, тъй като увеличаването на дълга, увеличаването на дефицита и намаляването на приходите в дългосрочен план означава, по-малко доверие в България, по малко инвеститори в България, влошен жизнен стандарт на българите.

Според Нинова БСП няма да загуби авторитета си, след като с това искане бламира собственото си правителство:

"Не мисля, че напускането ни на залата е загуба на авторитет. Обратно - това е показване на твърда позиция, че по никакъв начин няма да участваме в новия политически и икономически сговор между ДПС и ГЕРБ. С позицията си не защитаваме корпоративни интереси, напротив защитаваме България."

Зам.-председателят на икономическата комисия Румен Гечев (БСП) обяви, че актуализацията не е съгласувана с левицата, но очевидно е договорена с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), ГЕРБ и президента, което показвало, че е сформиран "нов екип".

"Не искаме да осигуряваме комфорт преди изборите, така че евентуално нови задължения на държавата да бъдат използвани в предизборната програма, като бъдат пренасочени към райони, управлявани от ГЕРБ", каза той.

По думите на Гечев предложението на ГЕРБ сегашният подуправител на БНБ Калин Христов да оглави централната банка е неприемливо. "Като свидетел на разговорите при президента, на 21 юни в БНБ, на 22 юни пред повече от 20 свидетели, потвърждавам, че Калин Христов представи тезата на БНБ за затваряне на банките, което щеше да предизвика изключителни трудности в работата на икономиката и икономически хаос", каза той, препращайки към разговорите между основните политически сили, централната банка и правителството в края на юни след атаката срещу Първа инвестиционна банка.

Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев определи като нелепи и евтини твърденията за коалиция между ДПС и ГЕРБ.

"Позицията на парламентарната група на ДПС е абсолютно принципна", каза Йордан Цонев и обясни, че гласуването при вот на недоверие и гласуването при внесен бюджет са двата акта, при които мнозинството подкрепя или бламира своя кабинет.

"Всички останали твърдения станаха вече твърде много, твърде нелепи и твърде евтини. Сега ги чуваме от парламентарната група на Коалиция за България за някакви коалиции и така нататък. Въпросът е принципен, въпросът, на който те трябва да отговорят е защо бламираха собственото си правителство."

На призива на БСП към правителството да оттегли внесения законопроект за актуализация на бюджета, защото има промяна във фискалния резерв, Цонев отговори:

"Бюджетът е внесен от правителството преди повече от две седмици. Можеха през това време да поискат тази среща и да поискат това оттегляне. Както виждате то не се случи. Фискалният резерв е 8 милиарда, но в него има 3 милиарда от облигацията, която реализирах. Тези 3 милиарда се харчат затова, за което си ги заявил пред инвеститорите, а не за текущи възникнали нужди, т.е. тях може да не ги броим във фискалния резерв, защото на инвеститорите, които купиха тази облигация е заявено, че те ще бъдат харчени за дефицита и за плащане падежите на дълга, които настъпват през януари 2015 година."


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички