БСП и РБ са против спасяването на КТБ с обществени пари

БСП и РБ са против спасяването на КТБ с обществени пари | StandartNews.com

Народното събрание обсъжда доклада на бюджетна комисия за КТБ.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров предложи да отпадне разглеждането на първа точка от дневната програма. Това е именно докладът на Временната комисия по бюджет и финанси по Доклад на Българската народна банка относно събитията и предприетите действия, свързани с „Корпоративна търговска банка" АД и ТБ „Виктория" ЕАД като точка първа на редовното си заседание, но предложението не бе прието.

Диана Йорданова, член на Временната бюджетна комисия и народен представител от ГЕРБ, прочете доклада на комисията, в който се посочва, че Министерски съвет, съвместно с БНБ и Комисията за финансов надзор, ще извърши анализ на Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките и ще внесе в НС законодателни изменения в съответствие с правото на ЕС в областта на банковото дело.

Според доклада на комисията това трябва да гарантира ефективност на банковия надзор и стабилност на банковата система в България. Освен това в срок до 6 ноември НС трябва да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени в правото на ЕС.

Трета точка от доклада е в срок отново до 6 ноември НС да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да приеме действия за оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

С четвъртата точка се препоръчва на БНБ да сключи договор с международно юридическо лице, което да проследи извършените от акционерите и администраторите на банката, както и на свързаните с тях лица операции с активи, имущество, финансови инструменти и парични трансфери.

БСП лява България настоява за изпълнението на закона за кредитните институции такъв, какъвто е, поради това, че въпреки опитите ни от лятото досега, се оказва, че няма как да бъде оздравена банка, която повече от три месеца е затворена, заяви Румен Гечев от БСП-Лява България. Няма такъв инвеститор, според нас, който, за да спаси 5 лева, ще вложи още 500 000 лева, убеден е Гечев. Според него, би било чудесно банката да бъде оздравена. "Работихме денонощно в опит да проверим възможно ли е тя да бъде оздравена, но за голямо съжаление не може да бъде оздравена", подчерта Гечев.

Ние сме против оздравяването на КТБ с обществени средства. Няма как да искаме държавата да налива милиарди и да покрие невъзвръщаемите и необслужвани кредити и ако тази банка стартира може би ще са необходими милиарди, но това е безсмислено начинание. С 10 млрд. ще спасяват 5 лева, това противоречи на логиката. Трябва да видим при какви условия можем да вземем решение по казуса. Ние подкрепяме изпълнението на действащото законодателство всички български граждани и фирми, които имат депозити до 100 000 евро, могат и трябва да бъдат компенсирани от българската държава, категоричен е Гечев.

Не сме съгласни бюджетът на България да се връзва едва ли не за всякаква банка, която има някакви временни проблеми или каквито и да е проблеми. Нашата ПГ няма никога да подкрепи подобни решения, отбеляза Гечев.

По-честно е да се спази законодателството каквото е, защото утре всяка банка може да поиска да бъде спасявана и няма да има аргумент да й се откаже, посочи Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той изрази позицията на Реформаторския блок, че най-евтиният вариант за обществото е държавата да даде държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете за заем, с който да се изплатят гарантираните депозити. Димитров посочи и че ако се вложат държавни пари в банка с отрицателен собствен капитал, означава да се увеличи бюджетният дефицит както станало в Словения.

Реформаторите предложиха още да се направи международно разследване за това къде са отишли 4.2 млрд. лв., оценени като лоши кредити от одиторите и да се върнат парите. Това е задължително, защото ако не бъде проведено, хората, замесени в тази схема, ще я повторят след години дали в банковата система или другаде, посочи Мартин Димитров. Според него трябва да има разследване "до дупка" и връщане на парите. Според него за целта трябва да се наеме фирма с опит в тази сфера.

В залата беше допуснато ръководството на БНБ, но беше отхвърлено предложението да влязат директорите на КТБ.

Междувременно, депутатите гласуваха да отложат планирания парламентарен контрол и да продължат обсъждането на доклада.

"Ще подкрепим решението, обсъждано във временната бюджетна комисия, защото е необходимо не да удължаваме срока, не да търсим незнайни инвеститори от някъде, но да поискаме някой да ни даде анализ, и този някой е БНБ при различните опции за развитие на този случай какво струва това на икономиката и на бюджета", каза Ивайло Калфин от АБВ.

По думите на Калфин, не може да се каже колко ще струват различните сценарии и това което искат е БНБ да го направи. Не е наша работа да анализираме тези резултати, но е работа на БНБ да представи този доклад до броени дни или седмица-две.

"Моята единствена теза е, че обществото трябва да разбере за какво става дума и затова е необходима международна фирма,която да каже къде са парите, за щото в проекта на ДПС пише кои са депозантите", каза още Калфин и допълни, че това няма да отговори къде са парите, защото този, който е вложил пари не ги е източил. По думите му, законодателството очевидно не е перфектно и, ако е необходимо трябва да се направят промени за начина на взимане на решения в БНБ и в парламента и това би трябвало да се прави по примера на други европейски държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай