БСП, АБВ и Атака заедно на митинг в Монтана

БСП, АБВ и Атака заедно на митинг в Монтана | StandartNews.com

БСП, АБВ, Атака, политическото движение „Социалдемократи" и две комунистически партии излязоха на общ митинг в Монтана. Те са против изграждането на паметник на жертвите на комунизма, за което решение взе местният общински съвет.

Непростимо е да се забравят причините за т.н. жертви на комунизма. В септемвирйското антифашистко въстание, на което градът е бил център, са убити 5000 души. С решение на общинския съвет са преименувани всички улици, които са носели техни имена. Сега отново ли се връщаме към антикомунистическия период на българския преход, питат протестиращите в декларация.

Противниците на паметника настояват да бъде извършено допитване до жителите на града – ако те искат да има такъв паметник, нека бъде издигнат.

Самият град Монтана не е жертва, а рожба на социализма, сподели участник в митинга. На 9 септември той е наброявал 3000 души, а през 1989 – 60 000. В него няма сгради от миналото, всичко е построено през годините, които сега се отричат.

Общинският съвет взе решението за паметника на последното си заседание от 17 февруари т.г. Той ще бъде издигнат в градинката на храма „Свети свети Кирил и Методий".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай