БСП умува ще прави ли правителство, какви са шансовете

Националният съвет на БСП ще проведе заседание, на което ще решава за третия мандат

БСП умува ще прави ли правителство, какви са шансовете | StandartNews.com

Днес Националният съвет на БСП ще проведе заседание, на което трябва да стане ясно ще има ли лидерска среща за съставяне на правителство и с кого ще преговаря Корнелия Нинова.

Социалистите се събират на „Позитано“ 20 този следобед.

Рамката на преговорите, мандата да преговарящия екип, кандидатура за министър-председател – всичко това трябва да реши пленумът на БСП, предава БНР. 

Още при връчването на мандата лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще заложи на това, което обединява партиите, а не на онова, което ги разделя.

"Ще поканим всички партии и лидери, да търсим онова, което ни събира – инфлация, цени, доходи, Планът за възстановяваме и устойчивост... Има спешни неща, които трябва да свършим, не да се делим", посочи Корнелия Нинова, след като получи третия мандат от президента Румен Радев в понеделник.

Светлана Шаренкова, член на Националния съвет на БСП призова мандатът да бъде върнат: „Шансът да се осъществи е близък до нула. Една партия, която има 10% от народните представители, не би могла да обедини останалите“

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандата на БСП, потвърди отново лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на редовната си среща с депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС преди пленарната седмица на парламента. Той припомни решението на Конгреса на ГЕРБ никога да не участват в управленска коалиция с БСП, но изрази готовност да откликнат от любезност на идеята за лидерска среща, ако получат покана от левицата.

Според Борисов напълно възможно е да бъде излъчено правителство.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ заявиха, че биха участвали в разговори с БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай