БСП – София: Компенсациите за деца без забавачка са правилни

Най-сетне гласът ни бе чут, заявяват социалистите

БСП – София: Компенсациите за деца без забавачка са правилни | StandartNews.com

Решението на служебното правителство да отпусне парични компенсации на родителите, за чиито деца няма места в общинските детски градини, е стъпка в правилната посока. От одобрените от МС 548 656 лева за компенсации, 547 506 лева ще достигнат до 438 родители на софиянчета. Ние от БСП – София можем да кажем, че най-сетне гласът ни бе чут. Това се казва в позиция на групата общински съветници от „БСП за България“ в СОС.

Съгласно измененията в Закона за предучилищно и училищно образование, инициирани от народни представители от БСП в 44-тото НС, право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които са кандидатствали и не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

„Най-сетне поглед бе обърнат и към същината на проблема - липсата на детски градини. Отпуснати бяха над 2 милиона лева за нови градини и разширяване на съществуващи в общините Банско, Сандански, Несебър, Дългопол, Костинброд и Самоков. Надяваме се скоро подобно решение да бъде взето и за София, където проблемът с недостига на места е най-сериозен – тази година над 10 000 деца останаха извън общинските детски заведения“, се казва в позицията на БСП – София.

Социалистите припомнят, че от години се борят хроничната липса на достатъчно места в детските градини в столицата да бъде преодоляна и предлагат конкретни мерки за това.

Сред предложенията им е планирането на строителството на нови детски градини на демографски принцип. За целта е необходимо в спешен порядък да бъде изготвен анализ на недостига на места в общинските детски градини и ясли, базиран на демографското състояние на населението по райони и определяне, въз основа на него, потребностите от ново строителство.

От БСП – София считат, че е нужен регистър по райони на имотите - общинска собственост и имотите - частна собственост, отредени за детски градини, както и такива, които по характеристика, параметри и местоположение, могат да се преотредят за детски градини.

Според общинските съветници от левицата трябва да се изготви анализ на сградите, общинска собственост – бивши детски градини, предоставени за използване от администрацията на СО и районите, на звена на бюджетна издръжка, както и държавни публични институции и държавни дружества.

Те са убедени, че тези три мерки могат да се реализират до септември тази година.

Социалистите предлагат още да бъде направен анализ на имотите, общинска собственост, както и имоти, в които СО е съсобственик, по райони за предоставянето им за строителство срещу обезщетение в реална собственост – помещения на партерни етажи за филиали на общински детски градини. Анализът да бъде изготвен до декември 2021г.

Общинските съветници от БСП – София настояват да бъдат осигурени  средства в държавния бюджет за 2022 г. за подпомагане на семействата на територията на Столична община, чиито деца, на възраст до 3 години, не са приети в детските ясли, в които са кандидатствали на принципа на районирането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай