БСП плашат с „Магистралагейт“

Социалистите очакват разкрития от проверка на Европейската сметна палата

БСП плашат с „Магистралагейт“ | StandartNews.com

„След „Апартаментгейт”, идва ли „Магистралагейт”?”, попита днес риторична председателят на предизборния щаб на „БСП за България” Георги Свиленски по време на пресконференция на „Позитано 20”. Той информира, че Европейската сметна палата започва проверка на българските пътища и магистрали.

По думите му на прага на Европейските избори, ГЕРБ получава нов европейски шамар. Той припомни, че от 2017 г. БСП е внесла сигнали в българската прокуратура за съмнения при разходване на средствата за българските автомагистрали, както и за качеството на построените пътища.

„От 2017г. до днес сме внесли 3 писма до АПИ с искане за проверка на българските пътища. Бяхме им посочили 46 точки, 46 места, които според специалисти са опасни и създават опасност за българските граждани, пътуващи по тези пътища”, каза Свиленски. Той припомни още, че в отговор на тези искове, от БСП за пореден път са получили писмо от АПИ, с което се обяснява, че трябва да изчакат още няколко седмици, за да получат съдействие по тази проверка.

„Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Европейската сметна палата взема това решение и проверка ще има. Колкото и да се опитват да скрият кражбите от българските пътища, те ще станат явни. Българското общество ще разбере защо пътищата на българина са некачествени и скъпи, а апартаментите на управляващите – евтини”, категоричен бе социалистът.

По време на пресконференцията Свиленски засегна проблема за използването на държавен ресурс при водене на предизборна кампания. „В качеството му на министър-председател и на председател на предизборния щаб на голямата коалиция, г-н Борисов не спира да използва държавен ресурс за водене на предизборна кампания. Той трябва да се оттегли от поста министър-председател до европейските избори, да излезе в отпуск”, коментира Свиленски.

Той заяви, че от БСП ще внесат сигнал до ЦИК и СЕМ, за да вземат съответните институции отношение по този въпрос. „До ЦИК – за това, че г-н Борисов е в конфликт на интереси, а до СЕМ – за това, че българските медии отразяват неговите посещения, които на практика са предизборна кампания”, уточни Георги Свиленски. „С водената политика на ГЕРБ по усвояване на европейските средства, те отдалечават България от Европейския съюз”, заключи той.

През 2012-та година кабинетът Борисов 1 обещава новата болница в Ямбол да влезе в експлоатация до март 2014-та година, но досега тя не е открита, припомни секретарят на ПГ на БСП за България Кристиан Вигенин, като допълни, че през 2015-та година кабинетът Борисов 2 обещава същата тази болница да бъде завършена за година и половина, но отново резултатът е нулев.

Той коментира, че през 2017-та премиерът обещава 12 милиона за доизграждане на лечебното заведение в Ямбол, но пак Борисов не е спазил обещанието си. Народният представител изясни, че преди половин година при гласуване за приемането на бюджета за 2019-та година ГЕРБ отхвърли предложението на БСП за България в бюджета да се осигурят 12 милиона за болницата в Ямбол.

Днес вождът Борисов еднолично обещава 27 милиона от вашите пари, за доизграждане на новата болница, като срокът отново е година и половина. Защо се удвояват тези средства? Дали това е от политиката на ГЕРБ всичко да струва двойно половината за изграждане на съответните обекти, половината да потъва незнайно къде, коментира Вигенин.

Той зададе и въпрос - дали е трябвало Цветанов да си купи апартамент с личен асансьор, за да получат най-после ямболци болница с асансьор и да не се налага да носят на ръце своите болни.

Бившият комунист Борисов, обграден от бивши комунисти, заявява в Ямбол, че по-нахално от комунист няма. Това вече е диагноза. Бившият комунист Борисов клейми комунистите, завърши Кристиан Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай