БСП избраха с голямо мнозинство нов председател за Пловдив

Освобождаване на партията от икономически зависимости, обеща новият лидер Иван Петков

БСП избраха с голямо мнозинство нов председател за Пловдив | StandartNews.com
  • Пълна промяна и освобождаване на партията в града от икономически зависимости, обеща новият лидер Иван Петков

Градската партийна конференция на БСП-Пловдив избра за свой лидер народният представител Иван Петков. С внушително мнозинство от 119 гласа, той получи доверието на социалистите под тепетата. Опонентите му Атанас Петков и Таня Балканска събраха съответно 17 и 1 гласа.

В обръщението си към делегатите преди провеждането на избора, Петков подчерта, че провелият се пълен цикъл отчети и избори в пловдивската организация, е положителният резултат, постигнат след дългогодишни опити левицата под тепетата да бъде освободена от икономическите интереси на предишното ръководство. Той заяви, че работата за възстановяване на структурите и активността на партията в града тепърва предстои, но за това ще разчита на своите съмишленици, на които благодари за всеотдайната работа и нестихващия ентусиазъм за възраждане на БСП в Пловдив. „Предстои ни най-трудното – неуморна работа, така че да отвоюваме партията си и да защитим интересите на истинските социалисти”, обобщи Петков.

Делегатите решиха Градският съвет на БСП-Пловдив да се състои от 35 членове, като 25 от тях бяха избрани днес, а 10 влизат по право в партийния орган – това са шестимата председатели на райони, тримата на хоризонтални структури (Младежко обединение, Обединение на жените социалистки и Движение на ветераните) и председателят на Градския съвет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова преди години поведе битка за отвоюване на организация на БСП от икономически интереси, които я бяха свързали с местната и национална власт на ГЕРБ. Тя успя да изключи от партията дългогодишния председател на пловдивската организация Георги Гергов, който беше архитектът на този модел. Днешният избор е триумф на нейните усилия и жестоките удари, които понесе от страна ГЕРБ и вътрешната опозиция заради разбиването именно на този порочен модел в града под тепетата.

Припомняме, че Градската конференция беше последният форум от кампанията отчети и избори в БСП-Пловдив, като тя бе предхождана от събрания по основни партийни организации и районни структури. И в шестте района на града бяха избрани нови председатели на БСП, както следва: район Централен – Николай Иванов, Източен – Владимир Докторов, Западен – Наум Китанов, Северен – Петър Бояджиев, Южен – Екатерина Делинова и Тракия – Йохан Петков.

На днешният форум пловдивската организация свали доверието си от общинските съветници от БСП, които пренебрегнаха партийната воля и смениха името на групата. Те бяха лишени от правото на заемат партийни постове в рамките на една календарна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай