БСП иска договора за участък от магистрала Хемус

Елена Йончева, Георги Свиленски и още депутати от БСП за България внесоха в АПИ искане да им бъде предоставен договорът между агенцията и държавното дружество "Автомагистрали" за строежа на участък от магистрала "Хемус"...

БСП иска договора за участък от магистрала Хемус | StandartNews.com

Елена Йончева, Георги Свиленски и още депутати от групата на "БСП за България" внесоха в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) искане да им бъде предоставен договорът между агенцията и държавното дружество "Автомагистрали" за строителство на участък от автомагистрала "Хемус". БСП иска още Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да им предостави рамковите споразумения между "Автомагистрали" и фирмите, които ще строят отсечките от магистрала "Хемус".

"В края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с 1000 строителни машини в София срещу искането на опозицията за проверка качеството на магистралите. Малко след това същите фирми получиха без обществена поръчка, без търг, без конкурс 1 350 000 000 лв. за доизграждането на магистрала "Хемус", коментира пред журналисти Елена Йончева. Тя отбеляза, че на 10 октомври 2018 г. директорът на АПИ, тогава Светослав Глосов, казва че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на магистрала "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми без никакъв конкурс, без обществена поръчка, коментира Йончева. "Това е пример как една държавна фирма се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди. Нещо, което в съвременна България, е безпрецедентно", отбеляза тя. По думите й държавната фирма "Автомагистрали" няма капацитет за изграждането на магистрала "Хемус". "Нейните финансови резултати за 2017 г. са влошени. Интересно е, че нейният изпълнителен директор досега не е заставал пред медиите. Нашият въпрос е - вярно ли е, че изпълнителният директор Стоян Беличев е бивш съдружник с Гинка Върбакова", попита Йончева.

"Искаме от АПИ да кажат кои са фирмите, с които имат рамкови споразумения. Нямаме нищо против фирмите, а против подхода. Искаме и методиката на ценообразуването - когато възлага АПИ на "Автомагистрали" и "Автомагистрали" съответно на други фирми, по каква методика, на какви цени, за да може всички български граждани да видят на какви цени се строят българските пътища", коментира Георги Свиленски.

От БСП очакват отговор от АПИ в рамките на няколко дни. Не сме се отказали от извършване и на проверка на българските пътища от независими лаборатории и чакаме от АПИ и МРРБ да си свършат работата, допълни Свиленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай