БСП дава газ за връщане на хартиените бюлетини

Разговори с ГЕРБ и ДПС за подкрепа не са водени под каквато и да е форма

БСП дава газ за връщане на хартиените бюлетини | StandartNews.com

"Надявам се следващата седмица да влязат в правна комисия предложенията ни по законопроекта за изменения в Изборния кодекс. Все още чакаме становището на ЦИК, което се бави нелогично дълго, но по принцип можем и без него да разгледаме предложенията." Това заяви в интервю за БНР заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов.

"Внесохме тези предложения за промени, защото в последните избори имаше исторически ниска избирателна активност, което води до делигитимация на избраните органи. Въпреки сериозната разяснителна кампания, която направихме се оказа, че огромна част от хората се страхуват от машините и поради това не упражниха своето право на вот", каза още Попов.

По думите му тук не става въпрос за изборните резултати на БСП или която и да е друга политическа сила, а е от основно значение ниската избирателна активност, която е в основата социалистите да искат връщане на възможността за гласуване с хартиена бюлетина. "Предвиждаме и премахване на тъмните стаички, за да се ограничи възможността за контролиран вот", допълни заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и подчерта, че машинното гласуване е довело до спад на около 600 хиляди български граждани, които не са гласували.

"Надявам се, че сега при гласуване на машина и с хартия няма да има такъв брой недействителни бюлетини. В случая идеално решение не съществува", обясни Попов и добави, че предложенията на социалистите са минали през коалиционен съвет, но към този момент не намират подкрепа.

"В коалиционното споразумение ясно е записано кои са общите политики и законопроекти на коалицията. Въвеждането на машинно и хартиено алтернативно гласуване не е част от нашето споразумение, но всяка партия има своето право да внася законопроекти, така че ние не сме нарушили коалиционното споразумение", заяви депутатът от БСП и бе категоричен, че по отношение на предлаганите промени - разговори с ГЕРБ и ДПС за подкрепа не са водени под каквато и да е форма.

Социалистът обясни, че в БСП са против Изборния кодекс да бъде променян в последния момент преди избори и затова левицата е нарушила порочната традиция, като внася исканията за промени в този момент. "Не бива чрез нови избори България да бъде хвърляна в хаос", категоричен бе Филип Попов.

"Към настоящия момент не сме обсъждали предложения към Закона за референдумите. БСП винаги би се включила в такава инициатива и трудно би могло да се отговори едностранчиво дали този закон има нужда от изменения. Винаги може да се търси увеличаване и намаляване на прага на съответните подписки, както и задължителния характер. Това е въпрос на дебати", добави представителя на социалистическата партия относно идеите за промени в Закона за референдумите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай