Бретон: България има добър капацитет за производство на боеприпаси за Украйна

Комисарят по въпросите на промишлеността следи заводите у нас

Бретон: България има добър капацитет за производство на боеприпаси за Украйна | StandartNews.com

Комисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон следи заводите в България за мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна. В разговор за Politico от България Бретон заяви, че е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които биха могли бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата за доставки.

"Познавате ме, трябва да бъдем бързи - така че това е, което правя. Миналата седмица Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството, а сега съм на място", заяви Бретон и допълни, че е посетил три засекретени производствени обекта - един от тях е държавният ВМЗ. "България има добър капацитет за значително увеличаване на производството, в рамките на срок, който може да бъде съвместим с това, което търсим", каза още той.

Politico и "Велт" вече съобщиха как боеприпаси от България може би са спасили Украйна, докато тя устояваше на руското нашествие, като според сведенията София е доставяла до една трета от боеприпасите на Киев.

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с известни като приятелски настроени към Русия елити, Бретон настоя, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. "Не виждам особени политически рискове", настоя Бретон, пише БГНЕС. "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение днес".

Българските фирми "имат възможност да увеличат доставките към настоящите си клиенти, които са членове на ЕС", каза Бретон. "Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция.". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай