Бойко вика булдозери при язовирите бомби

Бойко вика булдозери при язовирите бомби | StandartNews.com

Спират 78 опасни водоема с 500 хил. лева

Булдозери може да бутат дигите на язовирите с неизяснена собственост. Това се закани премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на кабинета в понеделник, става ясно от стенограмата на МС. "Най-лесният начин да разбереш кой е собственик е, като отиде булдозер и започне да бута дигата, да изпуска водата. Няма собственик, не се знае на кой е? В момента, в който булдозерът стъпи там, ще дойде собственикът", казва министър-председателят.
Той постави ултиматум на областните управители да кажат за собствеността на водоемите до сряда.
"Възлагам на г-жа Бъчварова с всички областни управители да се говори. В сряда за Министерски съвет искам да знам областните управители какво ще ми кажат за тези 268 язовира с неизяснена собственост. Искам да знам на кого са. Ако не знаят, съответно да сменим областните управители. И без това към някои има напрежение - ето ти една прекрасна ситуация, за да се справим с този казус", обяснява премиерът на министрите си.

И продължава: "Там, където не се знаят собствениците, събаряме; там, където трябва ремонт, е малко по-сложно, защото изисква финанси, но ще отрежем нещо, ще го запълним там, защото това е потенциален човешки живот. Неотлъчно!". Дебатът около собствеността на водните обекти се заформи, след като на заседанието бяха поканени прокурори, които представиха доклад за състоянието на язовирите. Темата за това беше повдигната по време на парламентарния контрол в петък от депутата от левицата Корнелия Нинова. "Установени са 78 язовира в предаварийно състояние", обяви след заседанието на кабинета екоминистърът Ивелина Василева. По думите й за извеждането от експлоатация на тези язовири от "Напоителни системи" ще бъдат предоставени 500 хил. лв. на МЗХ. Техническият контрол и управлението на язовирите ще бъде възложено на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, съобщи пък строителният министър Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай