Бойко в тежък спор с работодатели (ОБЗОР)

Бойко в тежък спор с работодатели (ОБЗОР) | StandartNews.com

Икономиката се развива, не трябва да се говори за фалит, заявиха бизнесмени

Двучасов спор, но и постигнат консенсус. Това е обобщението от срещата между ръководството на ГЕРБ, представители на синдикатите и на работодателите в парламента във вторник. Работодатели разгневиха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като заявиха в прав текст: "Вие сте виновен, че говорите за фалит на държавата и че заради вас хората се редяха на опашки пред банките". Борисов обаче не остана длъжен и светкавично контрира: "Държавата е наистина във фалит! А вярно ли беше, когато Станишев говореше, че сме опоскали резерва?". И последва втора престрелка от страна на работодателите, че "бизнесът не очаквал от партиите да се харесват и обичат, но очаквали от тях да работят, а не да нагнетяват напрежение". "Не ме слагайте в множествено число мен с Орешарски, това ме обижда лично", контрира Борисов. След това от работодателите отбелязаха, че икономиката се развива добре, "за няколко месеца сделките на борсата са се качили с 40%, а от юни са паднали с 20 на сто". На срещата присъстваха и представители на синдикатите - доктор Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" и колегата му Пламен Димитров, президент на КНСБ. "Трябва да сте по силни, ама като боли, да се знае целта. Защото, който дойде на власт, ще наследи падаща икономика и падаща заетост", обясни Пламен Димитров.

След двучасовите консултации стана ясно, че и синдикатите, и ГЕРБ са на една позиция за укрепване на държавата и си стиснаха ръцете парламентът да работи. "На един език говорим, готови сме на диалог", заяви Борисов.
"Имам усещането, че вие ни се карате", обясни Божидар Данев от БСК. Той заяви още, че ще иска от Орешарски да даде отчет как е заварил държавата и как ще я предаде.

"Да не ме слагате в думата политиците", каза Борисов и посочи, че за това, че Дянков е направил еди-какво си, той му е поискал оставката. "Виновните в ГЕРБ си понесоха отговорност - няма ги на тази маса", отсече лидерът на ГЕРБ. Той обясни още, че не приема от синдикат да му казват: "Оня, дето ще се върне на бял кон". "Оня или тоя не го решава синдикатът, нито го решават работодателите, нито го решават партиите", поясни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай