Понеделник,

Бойко спря строеж върху дюни

От: Failed to load user -
5790
Бойко спря строеж върху дюни
A
A
A

София. "По разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници аларамират, че се строи върху дюни в защитена местност". Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредна пресконференция. Тя бе организирана по повод информацията, разпространена от Коалиция "За да остане природа", че багер копае в терен от Натура 2000 край морето. Дюните се намират между Равда и Несебър - в новия квартал „Черно море”.

"През февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 година", каза още министърът. Поканени са да участват и представители на неправителствените организации.

"Изнесените данни, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината", посочи Найденов.
Цялата сума по продажбата била 1 141 149 лева и 51 стотинки, като в нея влизат държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител.

Решението за създаване на комисия е взето след обсъждане на проблема между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случаи. "С доклада от тази проверка ще бъде започнат и премиерът, ще бъдат запознати и медиите", каза Найденов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички