Бойко спря строеж върху дюни

Комисия проследява сделката по продажба на 29 дка земи край Несебър

Бойко спря строеж върху дюни | StandartNews.com

София. "По разпореждане на премиера Бойко Борисов органите на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) са спрели всякакви строителни дейности по обекта, за който природозащитници аларамират, че се строи върху дюни в защитена местност". Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънредна пресконференция. Тя бе организирана по повод информацията, разпространена от Коалиция "За да остане природа", че багер копае в терен от Натура 2000 край морето. Дюните се намират между Равда и Несебър - в новия квартал „Черно море”.

"През февруари ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата сделка по продажбата на 29 дка земи край Несебър, която е започната през 2007 година", каза още министърът. Поканени са да участват и представители на неправителствените организации.

"Изнесените данни, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината", посочи Найденов.
Цялата сума по продажбата била 1 141 149 лева и 51 стотинки, като в нея влизат държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител.

Решението за създаване на комисия е взето след обсъждане на проблема между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случаи. "С доклада от тази проверка ще бъде започнат и премиерът, ще бъдат запознати и медиите", каза Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай