Бойко: Пари за МиГ-ове ще има (ОБЗОР)

Бойко: Пари за МиГ-ове ще има (ОБЗОР) | StandartNews.com

Премиерът подкрепи военния министър и обвини БСП за колапса на авиацията

Премиерът Бойко Борисов подкрепи военния министър Николай Ненчев, след като преди ден БСП и "Атака" поискаха оставката му заради тежкото състояние на бойната авиация, и обвини левицата за колапса й. "Лесно се искат оставки, но защо 20 години политическите ни опоненти не са си мръднали пръста за военната авиация. Помните ли при тройната коалиция се отчитаха по 5-6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало", коментира Борисов. Късно вечерта в четвъртък той се срещна с Ненчев, след като по-рано през деня командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Румен Радев в рамките на няколко часа подаде и оттегли оставката си след обещание от страна на премиера следващата година да бъдат отделени за ВВС 80 млн. лева повече.

Борисов обясни в петък, че е готов да "се напрегне бюджетът до дупка" и да се намерят пари за решаването на най-спешните проблеми на авиацията. "Няма да допуснем да се срине авиацията", каза Борисов. България е изправена пред опасността да не може да пази небето си, тъй като разчита на стари изтребители МиГ-29. Затова правителството подготвя възможността за съвместна охрана на небето ни с други страни членки на НАТО. "Винаги ще държим наш изтребител да е водещ, ако има двойка, винаги ще държим да имаме изтребителна авиация, макар че 7 държави в ЕС нямат, въпреки че са далеч по-добре в икономическо отношение от нас", посочи Борисов. В същото време финансовият министър Владислав Горанов коментира, че България не може да си позволи да отдели 1 млрд. лева за закупуването на нов тип боен самолет. "Знаете, че сме в процедура по свръхдефицит. Знаете, че сме в много напреднал етап за подписване на споразумение за ремонт на съществуващата такава техника. Военният бюджет ще бъде увеличен. Не е сигурно, че ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката ще е такава", отбеляза Горанов.

В същото време стана ясно, че договорът за ремонт на българските изтребители МиГ-29 в Полша е бил парафиран преди ден. Новината съобщи депутатът от РБ Гроздан Караджов. От военното министерство неофициално потвърдиха информацията пред "Медиапул". Предстои Министерският съвет на следващото си заседание в сряда да упълномощи министъра на отбраната да си положи подписа, каза Караджов. Договорът е бил парафиран от заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Гроздан Караджов разясни и разликата между парафиран и подписан договор. "Парафира се документ, по който е постигнато споразумение на работно ниво, на ниво "работни групи между две страни", след това той трябва да мине по законно установения ред. Според Атанас Мерджанов от БСП обаче, ако има подписан някакъв предварителен договор за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша, той има единствено и само някакво политическо значение. "Такъв договор няма нито правна, нито търговска стойност, защото, ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз - за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтира самолети МиГ-29 от друга страна", каза Атанас Мерджанов. По думите му, ако Министерският съвет даде мандат на министър Ненчев да подпише окончателно договора за ремонт на МиГ-овете, българската страна ще влезе в много тежка съдебна сага. "Продължаваме да искаме оставката на министър Ненчев, той е опасен за сигурността и отбраната на страната и колкото по-скоро министър-председателят и правителството се освободят от него, толкоз по-добре и по-голяма сигурност за Българската армия, заяви още заместник-председателят на ПГ на "БСП лява България".

Арест за самолетите ни, дължат такси в Европа

Опасност за арест на правителствените ни самолети изрази вчера транспортният министър Ивайло Московски. Той обясни, че в няколко европейски държави има неразплатени летищни такси и други задължения. Депутатът от "БСП Лява България" Георги Свиленски пък заяви, че състоянието на жп транспорта става все по-лошо, постоянно има закъсали влакове. "БДЖ може да загине преди българската авиация", коментира той. А финансовият министър Владислав Горанов обясни, че няма да подкрепи програмата за оздравяване на БДЖ или поне не във вида, в който е тя в момента, защото има много забележки по нея, които ще съобщи до дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай