Бойко към учителите: Говорете на ученици всичко да е с мяра

Бойко към учителите: Говорете на ученици всичко да е с мяра | StandartNews.com

"Моля ви се, говорете с учениците по абитуриентските празници всичко да е с мяра. Виждате, два дена се въртят по всички телевизии кючеци, гюбеци на маса, под маса. Да, веселят се млади хора, но нека всичко да е с мяра", призова премиерът Бойко Борисов, който присъства на националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдиката на българските учители. Междувременно министър-председателят съобщи, че най-вероятно исканите допълнителни 20 млн. лв. за българските учители ще станат факт през есента, когато ще е ясно колко средства от борбата с контрабандата са постъпили в бюджета.

"Плиска ще стане един страхотен център, където да можете да покажете на децата, че е имало време, когато в Европа е имало три столици и Плиска е била най-голямата от тях", заяви още Борисов по време на връчването на наградите. И обясни, че правителството полага огромни усилия по линия на археологията, по линия на историята. "Много неща дори много бегло едно време са се учели, а сега би могло да залегнат и още по-добре в учебните материали, пък защо не и в тези часове, в които имате възможност да си говорите с учениците и да им разкажете. Да вземем една Плиска, ако сега направя една анкета дори сред вас да ви поразпитам малко, защото аз съм прочел, не че го знам – ще видите колко празноти има. А Плиска е там, където са ни дали християнството. Там е църквата-майка на всички църкви в България и всичко е обрасло в трева и бурени. До 15 юли ще го разчистите, ще го приготвим да се водят ученици. Това, което сте поели като ангажимент, ние ще го изпълним със сигурност – учениците да могат да ги посещават тези музеи", заяви Борисов.

Той припомни за делото на цар Борис, който е направил много за България със силата на дипломацията. „Там има за първи път килии, където за пръв път сега ги вадим, за да могат да покажат на учениците къде са написани първите книги с нашата азбука", каза Борисов. По думите му, съвсем едно е да се разкаже и друго да отидете и да ги видите. Той посочи, че за да ги видите – все пак трябва магистрала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай