Бойко доволен от срещата с Шулц

Борисов поиска извинение от Сергей за Атака.

Бойко доволен от срещата с Шулц | StandartNews.com

София. Около 40 минути продължи разговорът на председателя на Европарламента Мартин Шулц с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в сградата на Европейската комисия и Европарламента в София. На излизане Шулц не пожела да коментира в детайли разговора и само заяви, че срещата е протоколна.

Час по-рано слухове по жълтите павета интерпретираха срещата на четири очи между Шулц и Борисов като обсъждане на вариант за евентуална подкрепа на правителството на Пламен Орешарски от ГЕРБ. „Това беше една демонстрация как в Европа различните политически семейства общуват помежду си", заяви Борисов след срещата. „Дали са социалисти, либерали, десни или консерватори, те си говорят, поставят проблемите търсят консенсус и рано или късно го намират. Затова Европа върви напред", допълни той. И продължи: „Ние в България не се научихме да правим това, напротив, всяко следващо управление създава анкетни комисии да разследва предходното и се заливаме с компромати. Затова сме на този хал. Хората са на улицата".

На въпрос дали добрият диалог от Бюрксел може да се принесе и в София, лидерът на ГЕРБ каза: „За диалог са необходими поне двама души, а засега съм само аз". Все още не са се обадили да ни поздравят в изборите (бел. ред БСП) и да поставят теми за разговор, допълни Борисов. Той отсече, че няма да направи първата крачка тъй като партията му е първа политическа сила.

На запитване дали не е по-добре при тази политическа криза да се потърси диалог между дясното и лявото, Борисов отговори, че няма нищо по-лошо от непотърсена помощ. „Не е начинът след всяко едно правителство страната да се залива с протести, от февруари досега държавата не работи. Това е пагубно", призна Борисов. „Г-н Шулц е изключителен политик, един от хората, който в бъдеще време ще заема все по-ключови позиции и за мен е чест, че намери време да се види с мен", каза Борисов.

„Аз ще се отзова във всяка една централа, дали е на г-жа Кунева, дали е на г-н Костов, дали е на СДС, веднага когато искат да говорим за общ фронт, за общо спасение, за обща политика, за решаване на кризата в България", каза Борисов повтаряйки идеята си за нова десница. Нямам тези компелски за това кой е по-голям и кой е по-малък, допълни той.

С Мартин Шулц се познавам още от времето когато бях кмет, отбеляза Борисов. Той призна, че в момента ГЕРБ не са конструктивна опозиция. „Естествено, че не сме. Конструктивна опозиция може да бъде опозиция, която е първа политическа сила. Да се обади Станишев да поздрави като на първа политическа сила, да ни предложат най-много председатели на комисии в парламента или включително председател на парламента. Г-н Шулц прекрасно знае, че аз три пъти им предложих един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хваща с тези хулигани от Атака", каза още Борисов. „Вие мислите, че не се знае какво са правили при президента по време на Консултативния съвет. Аз съм готов веднага да се върна в парламента, Станишев да дойде да се извини и да каже вижте, това, което допуснахме да подскачат по банките и ние да си мълчим, това няма да се допуска вече", заключи Борисов.

Председателят на Европарламента се е срещнал на при закрити врата и с президента Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай