Бойко: Дано удържим на натиска за пушене

Премиерът съветва министрите си да носят документи в медиите

Бойко: Дано удържим на натиска за пушене | StandartNews.com

София. С големи букви да се напише - аз съм против промяна на Закона за тютюнопушенето и дано удържат и нашите в парламента. Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред министрите си в сряда, става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание.

"Считам, че това е една много добра стъпка в правилна посока. Разбира се, сигурно може да се направят някъде изключения или подобрения, но забраната не трябва да се пипа в закона", категоричен е Бойко Борисов относно забраната за пушене на закрито.

Бой по опозицията с документи

"Лъжат, лъжат, лъжат и понеже са много – защото са малки, но много, и се чува от пет-шест места едно и също." Така описва действията на опозицията премиерът.

"Разкрих ви тактиката, която вече прилагат – говорят лъжи, водейки се от поговорката „Една лъжа, повторена сто пъти, става истина”, казва премиерът и съветва колегите си да ходят в студията на медиите с подготвени документи. "Никой не иска да вникне в цифрите. Видяхте в неделя това, което направих (б.р. - тогава премиерът даде интервю в предаването "Нека говорят"). Отивате, подписвате ги тези документи, тези данни и ги оставяте, примерно, в предаването, в което участвате, което и да е то, и казвате – ето, когато дойдат колегите от опозицията, нека си донесат своите данни, ние сме готови веднага да дойдем да си ги защитим. Това е положението. Защото Станишев какво казва – изядоха 5 милиарда от държавния резерв. Хубаво, но на публичната страница на БНБ като погледнеш се вижда колко пари има в резерва. Само че колко хора ще си направят труда да видят дали е казал истина или не. Затова като отидете там, както Дянков направи - носиш документите, извлеченията – заповядайте, пожелаваш им лек ден”, казва Борисов. И добавя: "Ние отговаряме пред народа, а не пред тях".

Разбихме монополите, затова храните ни са най-евтини

Земеделският министър Мирослав Найденов посочва, че според статистиката на ЕВРОСТАТ България е с най-ниските цени на хранителни продукти във всички страни от Европейския съюз. "Това е защото разбихме монополите, които се изграждаха през годините", казва Борисов. "Защо като им казах да посочат кои са монополите в горивата, никой не иска да ги каже на глас?", пита премиерът.

Найденов представя годишен доклад за състоянието на земеделието и отчита, че през 2011 година брутната добавена стойност бележи ръст с 22% спрямо предходната година в номинално изражение. "По предварителни данни за първото полугодие на 2012 г. допълнителното увеличение е 14,5 спрямо същия период за 2011 г. Общата стойност на брутната продукция в отрасъл „Селско стопанство” за 2011 г. нараства с 15% спрямо 2010 г., а през 2011 г. положителното търговско салдо в аграрната търговия на страната бележи ръст с 52,2% и надхвърля 1,4 милиарда щатски долара. Тук едно уточнение – това е най-високата стойност от златните 80 години на миналия век. Тоест, ние сме минали и това нещо. Като директни плащания са изплатени 996,3 милиона лева, а по Програмата за развитие на селските райони – допълнително 503 милиона лева и като прибавим към тях над 50 милиона като държавни помощи и пазарна подкрепа надхвърляме 1,5 милиарда лева изплатени през 2011 г. С тези данни отговарям и на упреците на опозицията, че този сектор не върви. Видяхте, това са цифрите", казва Мирослав Найденов.

Страната е лъсната

Премиерът коментира и зимната обстановка. "София е много добре почистена. По принцип и страната, Лили. Благодарим ви!", казва той за свършеното от министър Лиляна Павлова и столичния кмет Йорданка Фандъкова.

За медсестрите - с две ръце сме "за"

Малка дискусия се заформя, когато се разглежда предложението за откриване на филиал на варненския медицински университет в Сливен. Финансовият зам.-министър Владислав Горанов е скептичен. "Не знам доколко е целесъобразно постоянното разкриване на факултети и филиали в отделни населени места, тъй като темата освен за Сливен ще бъде дигната и за още една българска голяма община. Не знам в контекста на желанието за оптимизация на висшите училища и за подобряване на качеството как бихте коментирали подобно решение", казва той.

Зам.-министърът на образованието Петя Евтимова обяснява, че филиалът вече е минал всички процедури на одобрение, финансирането му е гарантирано и ще обучава медицински сестри и акушерки.

"Хубаво ги гледайте тези неща. Вярно, че регионите много натискат, но първо гледайте качеството на образованието. След това излизат и казват – млади хора, висшисти, ама без работа", дава съвети премиерът. "Тук става въпрос само за медицински сестри и акушерки", уточнява Евтимова. "Ако е така – с две ръце сме „за”, казва Борисов.

Повремена правителственото заседание Евтимова отчита, че от 2010 г. досега са раздадени 9 хиляди студентски кредита за над 32 милиона лева.

"Браво! Тези неща ги обявявайте, да ги чуват хората. Защото като ни питат „Какво направихте за младите хора?”, виждаш колко – 32 милиона са много пари. Докторантите кога са взимали пари и колко са взимали в предишните периоди? Сега взимат и по оперативни програми, доволни са", изтъква Борисов.

Превръщаме държавата в застрахователна компания

Когато Мирослав Найденов иска да бъдат отпуснати 7 млн.лв. за ветеринарите и екарисажите, премиерът взима отношение за болестите по животните и застраховките срещу бедствия.

"За градушките логиката ни е такава – даваме милиарди за производството на зърно. Това е все едно на един магазинер да ходя да му направя покрива, за да не му тече вода в магазина. Нормално е този, който прави тази продукция, да си плаща – милиарди дотации отиват, а става въпрос за 3 милиона, които държавата да даде при положение, че милиарди, стотици милиони се изливат в тези браншове. Нормално е всеки да си гарантира своята продукция. Утре ще кажат – да ни ваксинират животните без пари, да дотираме всяка една дейност", казва Бойко Борисов и поръчва на Найденов да направи среща с бранша. "Ще им се паднат стотинки. Иначе всеки бранш може да каже: искам да ме защитиш. И това е една много порочна практика. Това е като при земетресенията. Да, навсякъде виждате има дарителски кампании по линия на Червен кръст, Червен полумесец, ние в България си превръщаме държавата в застрахователна компания. Изкривяваме пазара, от една страна, но по-важното, което е, че всеки трябва да мисли за себе си и за бизнеса си. Иначе в момента наблюдавам, едно време като бях главен секретар всички идваха при мен за помощ, станах кмет – идваха там, сега всеки вика – държавата да помогне. Държавата е обща, на всички хора. Колкото й е по-малко ролята, толкова по-добре за държавата", категоричен еминистър-председателят.

Дано нашите удържат на натиска за пушене

"С големи букви да се напише - аз съм против промяна на Закона за тютюнопушенето и дано удържат и нашите в парламента. Категорично против. Считам, че това е една много добра стъпка в правилна посока. Разбира се, сигурно може да се направят някъде изключения или подобрения, но забраната не трябва да се пипа в закона", казва Бойко Борисов относно забраната за пушене на закрито.

Премиерът си откри обща черта със Станишев

Пред министрите си премиерът повтаря позицията на ГЕРБ за строежа на АЕЦ. "Ние сме „за” ядрена енергия, иначе бихме зачеркнали ядрената централа "Козлодуй". Ние сме „за” изграждане на седми реактор, след време на осми реактор в "Козлодуй", защото там има най-добрите професионалисти в Европа – над хиляда инженери с цялата инфраструктура, с население, което се гордее, че са енергетици, поколения работят там, електропреносна система за милиарди, която води до всички части на България. Ние сме против "Белене" и затова правителството и парламентът с наше решаващо участие прекрати проекта. Защото той е скъп, държавата няма пари, не е необходим на държавата и повтарям, затова ние го канселирахме.

И тук е единствената ни прилика със Станишев. Единствената ни прилика – както той, така и аз не подписахме проекта „Белене”. Това ни е една изключителна обща черта. Както той, така и аз показахме голяма приемственост, защото и преди Станишев не са го подписали – от 1980 и коя година та до ден днешен. Сиреч, голяма приемственост има в тази област и действително тук имаме еднакво мнение и пълно разбиране".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай