Бойко: Асфалт не се яде, но без него няма ядене

Бойко: Асфалт не се яде, но без него няма ядене | StandartNews.com

София. Трябва да се правят пътища, Лили. Асфалт не се яде, но без асфалт няма ядене. Това е казал премиерът Бойко Борисов  на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова  на правителственото заседание в сряда, стана ясно от публикуваната днес стенограма.

Обръщението е в отговор на думите на Албена Симеонова, биоземеделец от Никопол. "Нека и ние не сме най-бедните, както в момента районът около Козлодуй, Видин и Монтана. Аз идвам оттам, тръгнах 02.30 часа тази нощ, за да съм тук в 09.30 часа", казва тя пред министрите. Бойко Борисов покани "Зелените" на заседанието, за да им даде трибуна.

"В лицето на "Зелените" ние винаги сме имали партньори, независимо дали в определени моменти сме имали различни мнения по дадени въпроси, но като цяло имаме една и съща политика - и за зелените енергии, и за архитектурното наследство, и за културния туризъм, и за запазване на околната среда. Така че с по няколко думи хем да се представят, хем да чуете неща, които за съжаление нямат възможност", обяснява Борисов.

"Заради липсата на втори лифт в Банско има отлив на туристи и скиорите ходят в Австрия", аргументира той подкрепата си за изграждането на такъв. Премиерът дава и заръка на министрите си: "По никакъв начин не трябва да се сблъсква енергията на неправителствените организации, които са против тези идеи, и местното население. Точно обратното, намерете нормален подход".

Нона Караджова потвърждава, че преди няколко месеца мисия на Центъра за световното наследство на ЮНЕСКО не е открила заплахи за национален парк "Пирин" в последното ски строителство над Банско. Екоминистърът посочва още, че в резултат на отличната работа на министерството и на колегите им в мисията ни в Брюксел са реализирани приходи в размер на 50 милиона лева, които стоят в БНБ само за декември месец и чакат да бъдат изразходени. Тези средства са по предложения от правителството и изработен от Министерство на околната среда и водите Закон за климатичните изменения или за действия в областта на климата, който дава възможност приходите от търговете по европейската схема за търговия с емисии да се ползват включително за проекти за подкрепа на домакинствата.

"Цветанов, за мен не е новина, че сме много по-добри от правителството на Станишев. Това не е новина, въпросът е да станем много, много по-добри", прекъсва я премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай