Бойчев: България има шанс с този премиер

Бойчев: България има шанс с този премиер | StandartNews.com

София. Депутатът от БСП Жельо Бойчев подкрепи от ефира на „Тази сутрин" по бТВ тезата, около която се обединиха през уикенда социалистите и ДПС на семинар в Боровец – България разполага с „най-доброто управление" от началото на прехода. 

„Колкото и странно да ви звучи, в момента България има шанс с този премиер. Пламен Орешарски е добре балансиран, познаващ публичните финанси. Времето ще покаже дали обещанието за възстановяване на икономическия растеж ще бъде изпълнено", заяви Бойчев.

Той сподели, че на семинара са били коментирани всички предстоящи инвестиционни проекти и много ясно е било казано, че „това правителство защитава националния интерес". В тази връзка тематизирани са били поставени АЕЦ „Белене", седми реактор на „Козлодуй" и „Южен поток". Бойчев заяви още, че управляващите са застанали зад развитието на ядрената енергетика и тези проекти ще бъдат задвижени.

По повод разговорите, които икономическият министър Драгомир Стойнев води в САЩ в търсене на инвеститор, Бойчев уточни, че мандат му е бил даден с решение на Министерски съвет на закрито заседание. 

Друго решение, което е било взето на Боровец, е свързано с поетия ангажимент на управляващите да индустриализират българската икономика, каза Бойчев.. Според него тази идея не звучала никак популистка, защото имало „немалко" инвестиционен интерес към страната, оставало единствено кабинетът да създаде необходимите условия.

Депутатът наблегна върху обособения фонд „Растеж и развитие на регионите" в рамките на Бюджет 2014, чрез който те ще бъдат подпомагани.

„Говоря за една инвестиционна програма за 500 млн. лева, които ще бъдат харчени при определени критерии. Няма да даваме на предприятия. Ще бъдат инвестирани балансирано във всеки един регион. Аз мога да ви кажа какъв ще бъде механизмът. Ще се търсят проекти, които засилват икономическия растеж", отвърна социалистът, запитан дали ще бъдат раздавани пари на предприятия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай