Ботевградският кмет отговаря на Валентин Златев

Според кмета, бизнесменът твърди неверни неща и всява паника в населението

Ботевградският кмет отговаря на Валентин Златев | StandartNews.com

Характеристиките на водата в Ботевград са в нормите и отговорят на стандарта, това сочат всички протоколи на РЗИ, която взема проби всеки месец, каза в интервю за бТВ кметът на града Иван Гавалюгов.

Така той отговори на твърденията на Валентин Златев, че язовир "Бебреш" не е бил построен за питейни нужди, а прокуратурата няколко пъти е предупреждавана, че водата не е годна за пиене. Според кмета, бизнесменът твърди неверни неща и всява паника в населението.

При последната водна криза в Ботевград имаше проверка от прокуратурата за водохващания, отклонения и за дейността на ВиК дружеството и не бяха констатирани проблеми, категоричен беше Иван Гавалюгов.

Той обясни, че още когато е построен язовира, има изградени 6 връзки между тръбата на Напоителни системи и водопровода.

„Впоследствие през годините са изграждани допълнителни връзки към мрежата на Напоителни системи. Има разрешение за водовземане по една тръба – общинска собственост, която   повече от 20 години не се използва заради амортизираното й състояние. Прави се некоректно внушение, че водата която се взема от тръбата на Напоителни системи, директно се влива в разпределителната мрежа на града и селата, без да бъде пречиствана, което е абсолютно неверен факт. Водата от язовир „Бебреш“ минава задължително през пречиствателните станции, това е проверено и констатирано от редица органи“, отбеляза кметът. Водата се пречиства от ВиК дружеството, не от Напоителни системи, уточни той.

Над 20 са водоизточниците, от които Ботевград и селата наоколо се снабдяват с вода и те функционират всички, обясни още кметът на града. „Не функционират сондажи и дренажни кладенци, които са по поречието на река Бебреш. Те не функционират още от края на 80-те години, когато е построен язовира“, заяви Иван Гавалюгов.

Той беше категоричен, че работа на веца е една от причините за малкото вода в язовира и дори Напоителни системи го извеждат като един от основните фактори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай