Борисов:Преговаряме и със САЩ за газ, почваме връзката с Гърция

До три седмици ще бъде първата копка на интерконектора към Александруполис

Борисов:Преговаряме и със САЩ за газ, почваме връзката с Гърция | StandartNews.com

България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици. Това обяви премиерът Бойко Борисов след енергийния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация" в София.

"Около 20 май ще направим първа копка на интерконектора с Гърция", заяви Борисов след среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която темата е била обсъждана.

"Ние и в момента по 1 милион дневно втечнен газ през стария газопровод, през Солун, можем да вкарваме. Подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. Напред сме по темата, ще я изградим", допълни премиерът.

Газовата връзка с Гърция ще е готова през 2020-а година, увери енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че до дни ще бъдат избрани компаниите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец ще започне изграждането ѝ.

Премиерът пък подчерта, че приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар.

Борисов коментира, че на срещата с Пайл е била обсъдена и възможността за доставка на американски природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава за своя газ и това да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

Премиерът за пореден път потвърди, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, защото само така може да се постигне най-добра цена и сигурност на доставките. По думите му сега се изграждат "магистрали", за да може, който даде по-евтин газ, България да купи от него.

До края на годината България може да има платформа за търговия с природен газ, съобщи още министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тази своеобразна борса за синьо гориво е отговорност на "Булгартрансгаз".

Според нея има основание да се смята, че в страната ни може да бъде изграден газоразпределителен център. По думите й скоро ще бъде готово предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", заяви Петкова: "Това означава, че ние ще създадем предпоставки именно България да стане това средище, този естествен път на потоците природен газ, както от север, така и от юг".

Междувременно България развива борса за търговия на природен газ с подкрепата на австрийския газов хъб. Договорът с него е сключен в края на миналата година.

"И нашата амбициозна цел е до края на тази година да имаме една наистина платформа за търговия с природен газ, която да може да разполага с всички необходими функционалности, съгласно европейските правила и европейските регламенти. Ключови за България са междусистемната връзка със Сърбия, както и интерконекторът с Гърция", каза още Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай