Събота,

Борисов:Българите се научиха да работят, благодаря/ОБЗОР/

От: Стандарт -
161
Борисов:Българите се научиха да работят, благодаря/ОБЗОР/
A
A
A
  • Мотото му за 2020 г.: Работа и стабилност
  • В Перник няма по-млада тръба от мене, добре че има вода в пещерите, каза премиерът
  • Спортна зала с 5200 места в Стара Загора
  • Комплексът „Марица изток” e тема за поне 5-6 години работа, обобщи министър-председателят

Дни преди настъпването на Новата 2020 г. премиерът Бойко Борисов благодари на българите за работата им през годината. И заяви, че неговото лично мото за догодина е работа и стабилност. 

„Бих искал да благодаря на всички българи за начина, по който работят, научиха се да работят добре, качествено и в срок!“, заяви в Стара Загора премиерът Бойко Борисов. Той отиде в Града на липите, за да види къде ще се изгражда новата многофункционална зала с 5 200 места, за която правителството в петък отпусна първия транш от 4,5 млн лв. Министър – председателят обяви, че за него приоритетни през следващите две години остават магистралите „Хемус“ , „Струма“ и „Европа“, както и пътя от Монтана за Видин и тунела под Шипка.

„Имаме поне 10 огромни инфраструктурни проекта, както и още стотина по-малки, с които сме се захванали и ще ги завършим. Правят се толкова хубави неща, но не всичко се вижда, наложи се един хейт, един негативизъм, който не ни позволява да се усмихваме.Ето, днес чета в пресата, че сме 39-то място сред 130 страни по степен на свобода, но никой не го смята за някаква новина. “, заяви още Борисов.

В Стара Загора той коментира три важни теми – водната криза в Перник, изграждането на новата спортна зала в Стара Загора и състоянието на енергийния комплекс „Марица – Изток”.

Виновните за водната криза в Перник ще си платят

Има вода в пещерите за Перник, обяви Борисов. По думите му от 1952-3 г. не са сменяни водопроводните тръби. Предстои полагането на 80 км. тръби.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Има вода в пещерите за Перник

“От 52 година не е пипано нищо в Перник. От 52 или и трета, имаме спор, може и 55. Няма по-млада от мене тръба. Хубаво е, че се оказа, че в пещерите има вода. Сега ми докладваха.”, заяви премиерът. Той благодари на старозагорското "В и К" дружество, чиито специалисти сега помагат в Перник. Борисов подчерта, че всички виновни ще понесат отговорност. Разбира се, ще си понесат отговорност всички, които през годините са допринесли за това. Но когато говорихме за водните цикли - колко е важно да използваме европейските пари, имаше градове, които буквално проспаха периода, възмути се министър-председателят.

Държавата дава 4,5 млн. лв. за новата спортна зала в Стара Загора

Държавата отпуска пари за строеж на многофункционална зала с 5200 места в парк “Артилерийски”. По време на вчерашното последно за 2019 правителствено заседание са отпуснати 4,5 млн.лева.

ВИЖ ОЩЕ: Спортна зала с 5200 места в Стара Загора

"Парите са за началния етап и стартиране на всички процеси. В момента тече конкурс за проектиране, който е съгласуван с Камарата на архитектите. Залата ще бъде с 5200 места и в нея ще може да се правят всякакъв вид мероприятия", каза кметът Живко Тодоров. Очаква се залата да е готова 2021 г.

Милиард евро нужни, за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници

Енергийно-промишленият комплекс „Марица изток” e тема за поне 5-6 години работа по него, каза премиерът, цитиран от БГНЕС. В контекста на "зелената сделка", постигната в Брюксел за достигане на нулеви емисии до 2030 г. и ограничаване на въглищата в индустрията, Борисов каза, че за да заработят ТЕЦ-овете на алтернативни източници ще са необходими поне милиард евро. Борисов заяви още, че по темата е необходим консенсус и не може да се вземе еднолично решение. "Това е нещо, което касае енергосистемата - 60% от тока се прави от ТЕЦ-овете. 15 - 20 000 души работят, това не е някакво лесно решение и еднолично да се вземе", каза той. Премиерът добави, че ще се търси трансформация, но трябва да се гарантира и сигурността на хилядите работници. „Въпросът е хората да бъдат спокойни, че всеки ще има пенсия, ще има работна заплата и няма да бъде оставен на улицата”, посочи той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички