Борисов: Захариева да се захваща за работа

Борисов: Захариева да се захваща за работа | StandartNews.com

Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов заедно да продължат това, което правеше той, да има толерантност и разбиране и те го демонстрираха в парламента. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел по повод избирането на Екатерина Захариева за министър на правосъдието, предадe „Фокус".

Борисов посочи, че е следил дебатите преди гласуването на кандидатурата на Захариева. „Така че да се захващат за работа. Приехме промени в Конституцията, които сега трябва и законите да бъдат съобразени с тях. Процесуалните закони са изключително важни, защото промяната в Конституцията е само рамката, промяната в Конституцията е това, което хората само чуват. Законът за Съдената власт и процесуалните закони – промените, ще бъдат това, което хората ще разберат, усетят от промените в съдебната власт – по-бързо производство, по-голяма наказуемост и бърза на тези, които са извършили престъпления. Хората това очакват реално.

Борисов коментира и това, че няма високопоставени политици в затвора. "Това е нещото, което много трудно и аз мога да обясня. Вие видяхте в последните дни и г-жа Масларова, и г-н Бисеров, колко получиха оправдателни правосъди. Не правителството дава присъдите, не правителството внася доказателствата. Затова всички говорим за реформа, зада може тези, които внасят делата в съда да бъдат изрядни, за да може съдът пък да отсъди това, което се очаква - виновните да влязат в затвора."

Прие се да се ограничи мигрантският поток, това е изключително важно, заяви премиерът.

Преди няколко месеца в Европа, дето се вика, ги приканвахме да дойдат. Всеки, който има нужда, да дойде в Европа - така звучеше анонсът. Сега всички са за ограничаване, за това настоявах и аз, допълни той.

По неговите думи занапред мигрантите следва да минават през контролните точки на границите и тези, които не са желани, ще бъдат връщани обратно. Мисля, че със снощното споразумение много въпроси се решиха. Трябва бързо да се действа, да не се протака във времето, заяви Борисов.

Европейската гранична агенция ще дава възможност тези страни, които не се справят, веднага да получават помощ и да "запушват пробойни" в дадени гранични райони на ЕС. На някои не им е приятно, но се прие решение и се надявам да се изпълнява. Големи надежди възлагаме и Турция да изпълнява своите ангажименти, отбеляза министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай