Борисов свиква "Тройката от Крайова"

Борисов свиква  "Тройката от Крайова" | StandartNews.com

Премиерите на България, Сърбия и Румъния ще обсъждат миграционната криза

Бойко даде 18 милиона за ремонти в страната, получи спортен екип и топка

Премиерът Бойко Борисов събира Крайовската тройка след срещата на върха в централата на ООН в Ню Йорк на 29 септември. В САЩ лидерите от цял свят ще коментират мерките срещу тероризма и предизвикателствата за общи действия срещу него. Веднага след световния форум Борисов е инициирал тристранна среща на най-високо ниво България - Сърбия - Румъния, стана ясно вчера от информация на Министерски съвет. Борисов проведе телефонен разговор със сръбския си колега Александър Вучич, съобщиха от пресслужбата на премиера. Двамата са обсъдили миграционната криза в Европа, нейното отражение в страните от Балканите и възможностите за сътрудничество между правителствата от региона за овладяване на последиците й по най-благоприятен за държавите и за търсещите убежище хора начин.

Борисов и Вучич са се договорили да проведат лична среща след форума на ООН в Ню Йорк в края на този месец. А на нея ще бъде поканен и румънският премиер Виктор Понта. Както е известно, тримата министър-председатели проведоха съвместна среща точно в румънския град Крайова през април тази година. Тогава бе договорено трите държави да координират общи политически действия във формат под името "Тройката от Крайова" по подобие на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, известни като "Вишеградската четворка".

По-рано през деня вчера премиерът Борисов откри заедно със здравния министър Петър Москов и кмета на Велико Търново Даниел Панов обновени обекти под Царевец - комплексен онкологичен център и стадион "Ивайло". "Това е истинската реформа - да можеш да я покажеш на хората", каза Борисов. Председателят на Зоналния съвет на БФС Трифон Иванов връчи на Борисов благодарствен плакет и топка с печат на ФИФА от първото в България Европейско първенство за юноши, предаде Дарик радио.

"Преди четири години г-н Борисов беше тук. Дойде на стадиона и видя в какво окаяно състояние е. Тогава каза, че трябва да го оправим. Благодаря на цялото правителство, че се обърна с лице към Велико Търново. Мисля, че го заслужаваме", каза легендата на родния футбол. Малко по-късно министър Москов се похвали във Фейсбук с трофейната топка за премиера.

В Русе заедно с транспортния министър Ивайло Московски Борисов даде официален старт на Речната информационна система - БУЛРИС. Тя е еквивалентна на пуснатите преди месец трафик-кули във Варна и Бургас. България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабния трафик, заяви министър Московски. Вече функционира речен информационен център с 23 комуникационни точки, разположени по протежението на р. Дунав, осигуряващ достъп на всички държавни институции. При посещението си в Русенско вчера премиерът Борисов откри и нов спортен комплекс в университета и обновения площад в село Красен. Ректорът на русенския университет проф. Христо Белоев изненада приятно премиера като му подари спортен екип, на който под номер 13 бе изписано името на министър-председателя. "Тази фланелка ми струва 5 милиона - пошегува се Борисов, като имаше предвид средствата, осигурени от Фонд "Козлодуй" за санирането на сградите във висшето училище. В района е извършена рехабилитацията на 6-километровата отсечка между селата Щръклево и Красен. Селата са разположени в близост до Ивановските скални църкви, изградени по поречието на р. Русенски Лом, които са под защитата на ЮНЕСКО.

Бъчварова:

Пазим добре
границите на ЕС

България се справя изключително добре с охраната на външната граница, която е една от съществените политики в момента. Това каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова при инспектирането на работата на новия директор на ОД на МВР в Кърджали. По думите й, ситуацията в други държави е различна и там натискът е по-голям. "Ние сме длъжни да проявим солидарност към останалите държави и да видим как да се включим в общата схема за подпомагане на тези бежанци и за намирането на най-доброто европейско решение. Въпреки, че въвеждането на квоти за бежанци е една междинна мярка, ние ще я изпълним, като оттук нататък започват грижите ни как да гарантираме по европейските стандарти правата и условията, при които бежанците биха останали на наша територия. Трябва да имаме предвид, че не всички имат желание да останат на наша територия", коментира Бъчварова. Тя сподели удовлетворението си, че темата за бежанците и политиката ни по отношение на тях е толкова важна и в региони, където не се усеща толкова пряко миграционният натиск. "Това е предизвикателство за нас и за цяла Европа. Ние се справяме по моя преценка доста добре. Резултатите се усещат и се виждат отдалеч", каза още министърът на вътрешните работи. По думите й, бежанците, които тръгват от Сирия, не избират маршрути през България, защото знаят, че ще им е трудно да преминат оттук по начина, по който те искат, за да могат да достигнат до крайната си дестинация - Германия.

Президентът: България е в
семейството на правилата

България правилно отказа руски самолети да прелетят над нейната територия. Това заяви вчера в Пловдив президентът Росен Плевнелиев. "България определено прояви характер и се показа още веднъж като достоен член на семейството на правилата", каза още той, цитиран от БНР. Държавният глава бе категоричен, че всичко около отказа е било съгласувано с него и той е дал зелена светлина. "Разполагаме със служби и достатъчно информация, за да може с необходимите инструменти да направим разлика между хуманитарен полет и полет, който претендира за такъв, но може би не е", допълни Плевнелиев.
Няколко часа по-късно и военният министър Николай Ненчев определи решението като правилно. Това стана след изслушването му в Комисията по отбрана. Ненчев обаче така и не е дал отговор откъде има информация за това, че Русия се е опитала да превози оръжие за Сирия, коментира шефът на комисията ген. Михо Михов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай