Борисов: Ще търсим съгласие за пенсионирането на служителите на МВР и отбраната

Борисов: Ще търсим съгласие за пенсионирането на служителите на МВР и отбраната | StandartNews.com

София. Правителството ще търси национално съгласие по въпроса за пенсионирането на служителите на МВР и отбраната. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след като подписа меморандум с представители на КНСБ и КТ „Подкрепа". И уточни, че именно синдикатите ще са посредник между всички.

„Доколкото разбрах от Пламен Димитров разговори са проведени вече с огнебореци и с други. Искам да разделим тези, които са на улицата, полицаи, жандармеристи, пожарникарите, които гасят пожарите и реално рискуват живота си, дишат дима, те да имат едни условия на пенсиониране и тези, които са „с чантите", както им казваме, да могат да работят по-дълго. Аз съм сигурен , че ако питаме колегите от ДАНС, ако и 70 г. им направим възрастта за пенсията, те няма да протестират при тези заплати, които имат. Ще кажат: „Да, силни сме, млади сме, можем още". Така че ние не търсим нито политически актив, нито каквото и да било", обясни той, цитиран от "Фокус".

„Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия", каза още Борисов след края на срещата му със синдикатите.

„Приех стажът да продължи да се увеличава с четири месеца. До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е объркано с главата надолу", посочи още той.

„Кой би бил против укриването на осигуровки, освен това така създадената пенсионна система, тя е така кърпена, че не може да функционира. Затова се намесих в тези разговори, защото на практика, така както години наред банковата система, така сега пенсионните фондове и самата система всички партии и политици политиканстват и си слагат главата като щрауса в пясъка. Айде, пенсионните фондове да започнат да си плащат, могат или не - кой би бил против демокрацията. Какво е демокрацията - да те задължат някъде да си внасяш парите? Демокрацията, така както аз я разбирам всеки е да може сам да избере това, което счита за себе си като най-правилно", каза премиерът по повод намерението да бъде криминализирано укриването на осигуровки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай