Борисов: Ще платим тъпотата за експеримента Орешарски

Борисов: Ще платим тъпотата за експеримента Орешарски | StandartNews.com

„Ще платим тъпотата да правим експеримента Орешарски, ще я платим, ще платиме, че Стойнев е бил министър". Това каза премиерът Бойко Борисов относно готвеното повишение на цената на тока.

Той  бе категоричен, че се работи денонощно, че има направен добър модел и поне хората няма да плащат за момента. „Милиарди от оперативните програми влизат в бизнеса", категоричен бе премиерът Борисов.

„Ще устискаме две-три години докат не си нормализираме и енергетиката – 25 години грабене не мога да го приема", каза още Борисов.

Колко пъти им сваляме цените на тока, аз не съм видял нито да поевтинее нещо, нито нищо. Нищо няма да се вдигне, защото пазарът регулира цените, обясни още Борисов, който посети предприятие „Фрукто" в Сливен, заедно с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

"Защо не се вдигнаха тези всичките хора, когато взеха един милиард кредит и го хвърлиха в реката и сега по 44 млн. лв. всяка година плащам лихви? Къде бяха тези всичките бизнесмени?", попита премиерът.

Относно изборът на Мая Манолова за омбудсман Борисов, заяви че е хубаво управляващите да имат омбудсман, който да е коректив. Той смята, че Манолова има възможност да бъде коректив. "Аз действително в ГЕРБ им казах да гласуват по съвест така както преценят", каза още Бойко Борисов.

Няма по-важно от това за държавата ни – да може да се вкара всичко от европейската солидарност в бизнеса, продължи Борисов.

Премиерът коментира изказването на министър Москов за стабилността на коалицията като подкрепи мнението му, че е необходимо повече търпение и с повече разум. Той посочи, че другата алтернатива също не е приемлива. „Три месеца служебно правителство, предсрочни избори и приблизително същата конфигурация. Какво ще се случи? Първо в Брюксел, после народът ще ни сърди, ще кажат тези продължават да си играят някакви игри. С търпение и работа – всеки каквото може да допринесе, както ние в земеделието, екологията, инфраструктурата", коментира Бойко Борисов.

„Сега като минават хората в отсечката Сандански до Гърция, не си мислят, че аз съм я направил или Лили Павлова, а си мисли това правителство я направи. Утре пускаме Шумен – Белокопитово. Като направи нещо добро Калфин пак е за всички, когато направи нещо добро Москов или Ненчев пак е за всички, защото обслужва народа. Даваме възможност на бизнеса да се развива", коментира Борисов. Той даде пример с Гърция, Турция, както и съседна Македония. „Ние имаме редкия шанс, ако сме разумни, за да дадем на тези хора бизнесмени, работници – един гледа прасета, друг прави буркани да развият бизнеса си и това е навсякъде във всяка една сфера", каза още той.

Премиерът припомни, че преди пет години, когато ГЕРБ са дошли е имало под 1% усвояване на еврофондовете. „Официалната статистика – не моя. Ще финишираме държавата, ако имаме разум над 93%-94% усвояване на еврофондовете, което отива и при тия хора", заяви премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай