Работодатели искат оставката на шефа на КЕВР

Работодатели искат оставката на шефа на КЕВР | StandartNews.com

Четирите работодателски организации и двата синдиката поискаха оставката на председателя на КЕВР на нарочна пресконференция днес, предаде Нова ТВ.

Нейната тема е свързана с резултатите от националния протест на 29 юли срещу увеличението на цените на електроенергията от 1 август 2015 г. и следващите стъпки, които бизнесът ще предприеме.

Те поискаха мораториум върху присъединяването на нови мощности, които продават ток на преференциални цени, както и реформи за намаляване на таксата "Задължение към обществото".

По този начин бизнесът и трудещите се реагираха на новите цените на тока, които КЕВР утвърди. Енергията за предприятията поскъпна на фона на минимално общо понижение за битовите потребители.

Те заплашиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, през септември ще има нови протести.

В официално становище на синдикатите и работодателите ще бъде поискана оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. Това заяви днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Велев припомни, че многохилядното множество е поискало оставката на Иванов още на 29 юли, когато бе съвместният протест на синдикатите и работодателите против увеличението на цената на тока.

Освен това е проведена анкета сред членовете на организациите и 87% са казали "Да" на оставката на председателя на КЕВР.

"АИКБ се присъединява към тревогата на останалите работодатели и синдикати след решението на КЕВР за драстично увеличение на цената на тока за българската индустрия. Тази нова цена ще доведе до спад на доходи, загуба на работни места и увеличение на цените на дребно в магазините. Това ще се почувства в следващите няколко месеца", каза Васил Велев.

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов уточни пред БНР, че добавката задължение към обществото е с един и същ размер и за гражданите и бизнеса. „В КЕВР ние разполагаме с всички разходи на индустриалните производства при тях средно 5% отиват за електроенергия", коментира той.

„Когато се говори, че КЕВР взима популистки решение това е една лъжа", заяви Иванов и допълни още, че в резултат на намерените 265 милиона лева регулаторът е разпределил тежестта между бизнеса и гражданите. По думите му увеличението на цената на добавката за производителите на хляб, например ще бъде в порядъка на 0,76%.

Иванов припомни, че в продължение на три месеца екип от министерствата на икономиката, енергетиката и финансите е работило за изработването наредбата. Той уточни, че тя ще позволи големите енергоемки предприятия, които изразходват над 30 гигават часа електроенергия годишно да плащат 85% по-малко от добавката „задължение към обществото". „Именно предприятия над 30 гигават часа консумират повече от 50% от енергоемката индустрия", обясни той.

„Независимо от забавянето поради изискваната нотификация, наредбата ще влезе в сила за целия ценови период", заяви Иван Иванов.

Председателят на КЕВР каза, че регулаторът няма да позволи да се повтори картината от 2011-2012 година със соларните паркове. Иван Иванов заяви, че през есента ще се наложи поправка в Закона за енергетиката.

Той посочи, че това ще се наложи заради отварянето на енергийната борса в края на годината и уточни, че в закона трябва да се промените това, че НЕК е единственият купувач на ел. енергия. „Във ВЕИ сектора има нарушени", поясни той. По думите му НЕК ще си спести 55 милиона лева само от рестрикции свързани с ВЕИ сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай