Борисов: Повишаваме сигурността на доставките на газ в региона

Борисов: Повишаваме сигурността на доставките на газ в региона | StandartNews.com

Перспективите за развитие на двустранното икономическо и търговско сътрудничество, партньорството на България и Румъния в Европейския съюз и НАТО, както и запазването на сигурността в региона и миграционният натиск към ЕС бяха сред темите, обсъдени по време на срещата между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Румъния Клаус Йоханис. Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

„Очакваме процедурата в румънския участък по изграждането на газовата връзка между България и Румъния при Русе-Гюргево да приключи в максимално кратки срокове и да финализираме този проект", заяви Борисов. Българският премиер и румънският президент се съгласиха, че с въвеждането в експлоатация на интерконектора ще се постигне укрепване на газовата инфраструктура и повишаване сигурността на доставките в региона.

Борисов и Йоханис обсъдиха традиционно добрите отношения между правителствата и държавните институции на двете страни. Като пример те посочиха създадения Съвет за сътрудничество на високо равнище и регулярното провеждане на съвместни правителствени заседания. Двамата коментираха и подготвяната обща позиция за отпадане на визите за Канада за българските и румънските граждани.

Премиерът Борисов и президентът Йоханис обсъдиха и политиката на разширяване на ЕС по отношение на Западните Балкани, укрепването на регионалното и трансграничното сътрудничество и сигурността по външните граници на ЕС и Шенген в контекста на миграционната криза.

Стандарт Нюз припомня, че Клаус Йоханис е на официално посещение у нас по покана на държавния глава Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай