Борисов посрещна Ципрас и 6 министри в София

Борисов посрещна Ципрас и 6 министри в София | StandartNews.com

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристигна с шестима от министрите си в София за съвместно заседание на двете правителства.

По време на съвместно заседание днес в Бояна правителствата на България и Гърция ще обсъдят детайлите по два изключително важни проекта, които ще осигурят енергийната независимост на държавата. Сътрудничеството в областта на енергетиката и енергийните проекти ще са основната тема на съвместното заседание, на което ще участват премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

На първо място ще се обсъжда развитието на проекта за интерконектор с Гърция. По него има проектна готовност, съгласувани са техническите решения, знае кои са участниците. Тепърва предстоят процедурите по отчуждаването по трасето Комотини-Стара Загора и получаване на строително разрешение, заяви вчера за "Стандарт" енергийният експерт Атанас Тасев. Според него по интерконектора могат да минават по 5 млрд. куб. м газ, 3 от които да изнасяме през връзката с Румъния за Европа.

На заседанието ще бъде обсъден и проект за изграждане на газов терминал в Александруполис. В него ние участваме с "Булгартрансгаз" заедно с частните фирми от Гърция и Италия "Посейдон" и "Едисон".

До края на годината трябва да се изяснят юридическите, финансовите и техническите рамки на проекта за терминал за регазифициране на втечнен природен газ (liquefied natural gas - LNG). Терминалът дава възможност за внос на алтернативен на руския газ през междусистемната връзка с Гърция, която ще се захранва и от Трансадриатическия газопровод (ТАП), чийто строеж започва. По него ще тече 10 млрд. куб. м азербайджанско гориво, от които 6 ще остават в Турция.

Очаквайте подробности! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай