Борисов по-нископлатен от колегите си в ЕС

Борисов по-нископлатен от колегите си в ЕС | StandartNews.com

С малко под 2000 евро брутно месечно възнаграждение, българският министър-председател Бойко Борисов е нископлатен не само в сравнение с именитите си колеги в Европейския съвет. Това се вижда от справка, която белгийският бизнес всекидневник "Еко" публикува днес.

Германската канцлерка Ангела Меркел не е виждала увеличение на месечната си заплата от десет години, но неотдавна правителството е гласувало 2,2 на сто повишение на възнагражденията в кабинета, пише вестникът. Тази година тя ще получава 18 388 евро на месец в сравнение със 17 920 евро досега, а от догодина - 18 820 евро. Тя е силната жена в Европа, но взема по-малко от еврокомисар (над 20 000 евро). Меркел е почти наполовина по-нископлатена от американския президент Барак Обама. Той получава 400 000 долара, или 376 000 евро годишно, което прави по 31 300 евро на месец, пише "Еко".

Обама обаче е по-нископлатен от сингапурския премиер Ли Сиен Лун, чиято годишна заплата се равнява на 1,3 милиона евро. Довчерашният британски министър-председател Дейвид Камерън е получавал по 16 800 евро на месец, а френският президент Франсоа Оланд - 14 910 евро. Излиза, че фризьорът му е вземал с около 5000 евро по-малко на месец - малко под 10 000 евро според разкритията на сатиричния в. "Льо канар аншене". От справката се вижда, че месечната заплата на Борисов е приблизително девет пъти по-ниска от тази на Меркел, над осем пъти по-ниска от тази на Камерън, над седем пъти по-ниска от тази на Оланд и над пет пъти по-ниска от тази на Мишел. "Всяко нещо в тази държава опира в един момент до мен, а 4000 лв. ми е заплатата. Тя трябва да е поне 10 000. Не е справедливо, не е честно", коментира пред бТВ Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай