Понеделник,

Борисов почете паметта на загиналите евреи в днешна Македония (ВИДЕО, ОБНОВЕНА)

От: Администратор -
A
A
A

ВИДЕО ТУК

Премиерът Бойко Борисов присъства на възпоменателна церемония в Скопие по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. По време на церемонията той заяви, че трябва да се опитаме да се върнем назад във времето и да си представим хората с черни униформи какви нечовешки неща са направили с човешки същества.

Борисов отбеляза, че българският народ трябва да е горд с това, че по онова време е успял да спаси българските евреи.

Освен да се отчете скръбта към загиналите, според Борисов трябва да се изведат нужните изводи и политиците да не допускат никога подобни неща.

Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание и затова сме тук да ги почетем, каза Борисов.
Българският премиер припомни и трагедията, разиграла се на Балканите само преди 20 години, която също е била много жестока и кървава. Според него сега всички трябва да градят и да работят заедно, за да може народите да живеят щастливо и всичко това да остане в историята.

Зоран Заев изтъкна, че присъствието на премиера и толкова много гости от Европа е показателен цивилизационен жест. По думите му приятелството и сплотеността в момента са много големи. Омразата не е нашият избор. Сътрудничеството и приятелството са нашата мисия, отбеляза Заев. Той припомни, че от това място са депортирани към лагерите на смъртта 7144 евреи от Скопие, Битоля и Щип.

Премиерът на Република Македония подчерта, че историята се повтаря само за тези, които не си правят нужните изводи от нея. Той посочи, че в този ден се преговарят поуките от миналото, за да може настоящото поколение да осветли допълнително пътя си към бъдещето.

Председателката на еврейската общност в Република Македония Берта Романа Николич помоли да се почете с едноминутно мълчание паметта на всички, които са били убити в концентрационния лагер "Треблинка". "Прощаваме, но не забравяме, за да не се повтаря никога", каза Николич.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В официалната българска делегация за церемонията бяха представители на еврейската общност. На събитието присъстваха и множество представители на еврейската общност в Република Македония.

Тагове:

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички