Борисов: Пазим надеждно границите си

Борисов: Пазим надеждно границите си | StandartNews.com

Трябва да признаем, че предишното правителство и ние, пазим надеждно границите си. За това целия бежански поток минава през Турция, през границата ѝ с Гърция и от там Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Австрия, Германия и Швеция. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин" по БТВ.

„Тук е писмото на турския премиер от онзи ден, където най-просторно се обяснява какво се случва с бежанците при тях. Това вече са милиони хора и това не са само двата милиона в Турция. В Истанбул стоят 300 хил. и тези, които са в Одрин, само на 40 км. от нашата граница. 7-8 милиона вече се надигат от Сирия, за да тръгват към Европа", посочи той.

Различни служби докладват, че тези, които са били в бежански лагери в Ливан и Йордания, разпродават имуществото си, за да си търсят нова родина, обясни Борисов. „Това е нечувана трагедия за човечеството. Загрижеността на хората от Европейския съюз е огромна, защото всичко това, както вече беше отчетено, сега започва", коментира още той.

Борисов бе категоричен, че има много въпросително около произхода на бежанците, защото едва 40 % от тях са сирийци. „Моят отговор е, че когато се получи наводнение, реката повлича всички след себе си", добави премиерът.

Обърнахме се към САЩ и Русия да започнат преговори, за да се прекрати бежанската вълна, каза още той. „Моите тревоги на са по-малко. Полагаме всички усилия, но това е вълна и никой не може да се предпази от нея. Правим всичко възможно. Оградите, които правим полицаите и жандармеристите са мерки, които възпират бежанската вълна, но ако тя стане 8 или 10 млн., ще бъде много притеснително", обясни министър-председателят.

Ако не бъдат взети спешни политически и дипломатически мерки, които да решат въпроса, ситуацията може да се усложни. смята той. „Най-главното е създаването на зони за сигурност в тези държави, където да отиде армия и да ги пази. В самата държава да им се огради територия, където да учат и живеят. В момента доверителният фонд на ЕС е стотици милиони евро и с тези пари може да ги задържим там и да не идват в Европа, а да останат по своите населени места. Това е решението. От там нататък, ако това не се случи, вълната идва", посочи още Борисов.

Не съм искал България да бъде обявявана за "гореща точка" за прием на бежанците, защото реално ние и в момента имаме лагерите. Това обяви вчера Борисов по повод лидерската среща на върха в Брюксел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай