Борисов: Нямаме писмено потвърждение, че "Южен поток" е спрян

Борисов: Нямаме писмено потвърждение, че "Южен поток" е спрян | StandartNews.com

Към днешна дата нямаме един писмен текст, че „Южен поток" е прекратен, тръбите си стоят във Варна и Бургас, компанията продължава да си движи разрешителните. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", предаде Агенция „Фокус".

„Има ясна заявена позиция, че може да бъде направен газов хъб – газоразпределител около Варна. Това са международни договори още от 2006 година и сме поставени в буфер между санкциите и контрасанкциите", посочи Борисов и коментира, че това не може да е проблем само на България, но е проблем и на Европейската комисия.

Борисов припомни, че са заварили енергийни проекти, които не са били във вид, в който да бъдат изпълнени с различни противоречия. „Надявам се сега, с това, което правим с ЕК, да постигнем по-ясна позиция. С Шефчович няколко часа дебатирахме именно по тези теми, защото в България имаме няколко комплексни въпроса, които да се решат в пакет. Щастлив съм, че ЕК не ги гледа поотделно", обясни премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай