Борисов настоява пред Ципрас за вдигане на блокадата

Борисов настоява пред Ципрас за вдигане на блокадата | StandartNews.com

Българският премиер Бойко Борисов започна срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в Лондон с категоричното си настояване гръцките власти да се намесят и да прекратят, според нас, недопустимата блокада при граничната зона между България и Гърция, която нанася тежки щети на българските превозвачи и на българската икономика. Това заяви пред "Фокус" българският посланик във Великобритания Константин Димитров по повод проблема с блокадата по българо-гръцката граница. 

„Ние смятаме, че рецидивът на този тип блокади не би трябвало да бъде приеман за непоправима даденост, а напротив - правителствата са за това – за да осигуряват потока на хора и услуги, нормалното протичане на бизнеса, особено между държави съседки, приятелски и най-вече членки на ЕС", уточни Димитров.

„Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас прие доводите на г-н Борисов, но дипломатическата практика не позволява да се коментират думите на събеседник на българския премиер", каза още той.

На въпрос дали по тази тема не трябва да се занимае ЕК Димитров отговори: „Г-н Борисов спомена тази тема пред председателите на Европейския парламент и пред г-н Туск. Не беше в центъра на вниманието, но аз като посланик в Лондон не се чувствам подготвен да коментирам конкретните действия на българския кабинет по отношение на да го наречем арбитраж или като инструмент за натиск на ЕК върху Гърция да осигури свободното движение на хора и стоки през съвместната ни граница", посочи той.

„В моята скромна дипломатическа практика с българския премиер това беше между най-успешните му международни визити предвид многопосочното съдържание на неговите срещи и разговори в Лондон", каза още посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай