Борисов нареди: Ще има великденски добавки за пенсионерите

Борисов нареди: Ще има великденски добавки за пенсионерите | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да бъдат отпуснати великденски добавки за пенсионерите. За целта е нужно заделяне на 50 млн. лв.

Подготвяното емитиране на 8 милиарда евро, добили публичност като 16 млрд. лева, няма как да бъде ограничено като крайна сума, поясни Борисов премиерът на неочакваното си посещение на конгреса на "Движение 21".

Въпреки кризата и тези дупки, правителството на ГЕРБ е дало коледни добавки за пенсионерите, похвали се Борисов. "Сега приходите ни са по-добри, казал съм на финансовия министър да готви постановление да дадем и за Великден пак 50 млн. лева", обясни той. "И тези пари изобщо не стигат. За това дойдох тук, защото политиците по тези теми, по които са ясни нещата, не трябва да се атакуват, защото не е честно", още веднъж настоя Борисов.

Митниците събраха с 90 млн. лева повече, а данъчните със 70 млн. лева повече спрямо този период през изминалата година, каза още Борисо

„Понеже действително истински си обичаме пенсионерите и затова и предишното ни правителство още с идването си започна да плаща високите пенсии, и сега не искам да им давам възможност да се упражняват на нашия гръб, защото ние 4 години плащахме пенсиите, които те вдигнаха без да имат обезпечение. По същия начин направиха и с МВР – приеха закон, вдигнаха заплатите без да има никъде обезпечение и сега ние трябва да намерим тези пари. Това е подло и популистко действие. Така не се прави. Вдигаш без да имаш пари и след това чакаш и гледаш сеира на другите", заяви Борисов.

Той припомни, че 12 милиарда са отиват за припокриване на вече натрупан дълг. А ако се обслужат всички необходими плащания, другата част от парите вече имат своето предназначение. В аргументацията си министър-председателят обърна внимание, че 300 милиона лева са необходими за оцеляването на БДЖ, а дупката в НЕК е 4 милиарда лева, пише "Блиц".

Като добър сигнал премиерът отчете, че между ГЕРБ и партньорите в управлението от Реформаторския блок няма сериозни разногласия и той се радва много на добрите си отношения с Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай