Борисов: Направихме тунелчета за костенурки, врабчета, мечки и вълци

Борисов: Направихме тунелчета за костенурки, врабчета, мечки и вълци  | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов заяви, че автомагистала "Струма" ще бъде напълно готова от 1 август, а до тогава ще бъде пуснат частичен участък за облекчение на трафика. Министър-председателят говори по време на представянето на ОП "Околна среда" 2014-2020.

Премиерът Борисов заяви, че с една година е било забавено строителството на АМ "Хемус", заради гнезденето на щъркелите. Премиерът уточни, че са били дадени с 5 -6 млн. лв. повече за АМ "Струма", за екология.

"За костенурките, врабчета, птичките, мечки, вълци направихме тунелчета, покрай магистралите", подчерта премиерът Борисов. По думите му АМ "Марица" отдавна да е пусната, но се работи по 500 м, където са еколозите.

"АМ "Струма" от 1 август ще е напълно готова, дотогава Павлова ще пусне частичен участък, за да облекчи трафика", каза още премиерът и отбеляза, че за сега страната ни усвоява 87, 7 % от програмите по екологията, но можем да минем и 95 %.

"В много сфери винаги сме намирали кусур, винаги сме прехвърляли вина и към предишни управления и абсолютно основателно, разбира се. В екологията няколко правителства подред, полагаха много усилия. Въпреки че еврофондовете бяха спрени, се положиха усилия, особено по проектите, които бяха структуроопределящи, големи и важни, да се работи сравнително добре. Чухте, че от ЕК се дават милиарди. Факт е, че тук върви една изключително сериозна реформа", заяви Борисов, цитиран от Фокус.

"Преди 10 години битовите отпадъци се хвърляха в деретата или в някакви депа, без да са се парирали, без да се извлича нищо от този богат продукт. Спряхме да дотираме едно губещо предприятие. Само за 10 години с много усилия, благодарение на ЕК, имаме 234 проекта на стойност 5 млрд. 300 млн. лева, които се изпълняват в тази посока. 211 са успешно изпълнени. Спомняте си стотиците милиони, които загуби София, когато беше спряно депото в кв. "Суходол" и после се оказа, че това депо си работи години след това. Само след месец ще открием за 340-350 млн. лева завод за битов отпадъци на София", каза още премиерът.

"Реформата в сектор "Екология" върви с много добри темпове. Ако от Гърция не сте си извели поука, макар че доста политици се опитаха да поздравят моя колега Ципрас за референдум, който те самите не разбраха за какво е. Видяхте че без реформи, никой не им позволи да си разиграват. Ще стане задължително, а и е правилно, преди да ни се каже ултимативно "или ще си направите един бенефициент в общините за проектите или просто няма да вземете пари". Това трябва да се случи. Когато е общински проект, заради някаква игра на местната община, ако рекат да не го правят ще знаят, че от тези 3,5 млрд. лева няма да вземат пари", коментира той.

"Ще се посочи името на кмета и шефа на ВиК като главен виновник. Имаме достатъчно инструменти, които не са изпълнени това да понесе съответните санкции. Не ви плаша, но тази реформа ще стане, защото касае ЕС", каза още министър-председателят.

"Много ни бяха слабите екипите по всички общини. В момента десетки проекти на всяка община, направи се много добра комуникация с министерствата и това трябва да продължи. Направиха се много добри екипи", посочи Борисов и допълни, че се върви към 94 % усвояване на европейски проекти.

"От 56 пречиствателни станции, за милиони имаме 35 готови. Виждате разликата във въздуха, заради екологичния градски транспорт. Много моля общините да ме чуят добре- смяната ще се случи, къде с вас, къде без вас, защото то касае здравето на хората. Гордея се с пречиствателните станции, всичката тази смрад изтичаше в морето и реките, в подпочвените води и в здравето на хората. Неслучайно сме най-болната нация, като се съберат 3-4 фактора- пиене, околна среда как ще си по-здрав? Отидете и вижте пречиствателната станция във Варна, какво чудо се е случвало на варненския плаж, като се сетя, че съм се къпал там", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай