Борисов: Изправени сме пред невиждани кризи (ОБЗОР)

Борисов: Изправени сме пред невиждани кризи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Даваме малко пари, но с голямо желание, обяви премиерът в Истанбул

Войните трябва да спрат. Това призова премиерът Бойко Борисов в Истанбул, където участва в първата световна среща на върха по хуманитарните въпроси. Министър-председателят е убеден, че политическото решение на хуманитарните кризи в света е свързано и с помощта на развитите държави към страните от третия свят. "Не е решение непрекъснато да се дават пари", отсече обаче Борисов. Според него трябва да се направят такива инвестиции в кризисните региони, че хората да спрат да гладуват. Премиерът напомни, че България също полага усилия за справяне с кризите, сред които е и бежанският натиск. "На фона на нашия Брутен вътрешен продукт (БВП) ние винаги даваме по малко пари, но пък ги даваме с голямо желание", подчерта премиерът.

И припомни, че само преди няколко месеца страната ни изпрати в Гърция ТИР-ове с дърва, напитки и храни за бежанците. "Винаги се отзоваваме", увери министър-председателят. "През последните години сме изправени пред безпрецедентни по брой, мащаб и продължителност хуманитарни кризи и бедствия. С нарастването на хуманитарните нужди ефективното използване на средствата за хуманитарните дейности придобива решаващо значение, но оказването на помощ не може да замести политическите решения", заяви пред делегатите от цял свят Борисов. И увери, че ще се стремим към увеличаване на финансовия принос към хуманитарните организации от системата на ООН, както и към механизмите и инструментите на ЕС".

Срещата на върха по хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул под егидата на ООН, има за цел да събере между 20 млрд. и 30 млрд. долара, за са се справи с продължаващата най-мащабна досега хуманитарна криза в света, съобщи IPS, позовавайки се на Стивън О'Брайън, заместник генералния секретар по хуманитарните въпроси. По време на посещението си в Турция премиерът и министърът на културата Вежди Рашидов откриха музейна експозиция в метоха към църквата "Свети Стефан" по случай 24 май. В нея са включени предмети, ръкописи и снимки от историята и борбите за самостоятелна българска църква и от живота на българската колония. "Радвам се, че живеещите в Истанбул и други турски градове българи ще могат да отбележат Деня на българската просвета и култура и славянската писменост с нова постоянна експозиция в реставрираната сграда на метоха към уникалната църква "Свети Стефан" в Истанбул", се похвали в профила си в социалната мрежа Борисов.

Ердоган зове света да сподели бремето

Светът да сподели бремето на бежанците и на нуждаещите се от помощ, поиска турският президент Реджеп Ердоган от трибуната на Световната среща на върха по хуманитарните въпроси. Той заяви, че към момента 2.7 млн. сирийци се приютяват в Турция, за които държавата е похарчила досега над 10 млрд. долара. Германският канцлер Ангела Меркел пък каза, че трябва да се прекрати практиката с неспазването на обещанията за финансова помощ, както и да се създаде надеждна система за гарантиране на финансирането. Много често се дават обещания за дарения, но парите за осъществяването на проектите не стигат по предназначение. Това трябва да спре, коментира тя.

Въздушна проверка на оградата с Турция

Внимателна проверка от въздуха на оградата ни с Турция направи в неделя премиерът Бойко Борисов. В компанията на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, военния министър Николай Ненчев и съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов Борисов инспектира по въздух и сухопътен обход защитното съоръжение при граничен пункт "Малко Търново". Министър-председателят видя на границата и 40-те нови джипа за Гранична полиция, които са ни подарък от Англия. "Благодаря на британския премиер Дейвид Камерън за предоставената безвъзмездна помощ - автомобили, които свалиха направо от въоръжението на тяхната армия", отбеляза премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай